x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Recorduri din cinema

Recorduri din cinema

07 Apr 2005   •   00:00

La examenul "Pe aripile vantului" au picat 60 de actrite pentru rolul lui Scarlet

Industria filmului a inregistrat si ea propriile recorduri, de-a lungul timpului. Cartea Recordurilor de la Editura Rao ne dezvaluie performantele atinse.

  • de MIRUNA MIHALCEA

  • Daca filme sunt, atunci trebuie musai si studiouri. Dintre care unul n-are cum sa nu fie cel mai mare dintre toate. Si daca avem studiouri, atunci avem si decoruri de exceptie. Unde mai pui actorii…

    HOLLYWOOD. Apogeul studiourilor Paramount a fost atins in anul 1921, cand aici au fost realizate 101 filme. In materie de studiouri insa, cel mai mare complex din lume se afla la Los Angeles. Se numeste Back Lot, a fost inaugurat in 1915 si e format din 561 de cladiri si 34 de platouri, care se intind pe o suprafata totala de 170 de hectare. Printre filmele recent realizate acolo de Universal Pictures se numara "Hulk" (SUA, 2003) si "Thunderbirds" (SUA, 2004).

    RECUZITA. Calul troian din lemn folosit in filmul "Helen of Troy" (SUA/Italia, 1954) avea 18 metri lungime, 12 metri inaltime si 81.280 de kilograme, plasandu-se astfel in topul celor mai mari obiecte de recuzita. Pentru constructia sa a fost nevoie de mai mult de 30 de copaci si peste 453 de kilograme de cuie.

    SECVENTE. Se pare ca Stanley Kubrick a reusit performanta de a solicita 127 de duble pentru o scena cu Shelley Duval in "The Shining" (SUA, 1980). Cel mai lung monolog dintr-un film, respectiv 20 de minute, ii apartine Natasei, interpretata de Edwige Feuillere, in "L’Aigle à Deux TÃştes" (Franta, 1948). In ce priveste cea mai comprimata secventa dintr-un film, e vorba despre scena cursei de care din "Ben Hur" (SUA, 1959). Pentru aceasta, redactorul a trebuit sa reduca de la 60.960 de metri de pelicula la 228.6 metri. Aceasta se inscrie astfel drept cea mai scurta scena din istoria cinematografului. Pe de alta parte, cea mai lunga filmare cu o singura camera a fost realizata pentru filmul "Arca rusa", (Rusia, 2002), in regia lui Aleksandr Sokurov. Acesta este primul film necomprimat cu imagine high-resolution. A fost realizat cu o singura camera timp de 90 de minute, pe 23 decembrie 2001. Versiunea finala, de 96 de minute, care include titlul si genericul, a fost prezentata, fara taieturi de montaj, la Festivalul Filmului de la Cannes din Franta, in 2002.

    ROLURI. Pentru a gasi actrita potrivita care sa interpreteze rolul lui Scarlet O’Hara din "Gone with the Wind" (SUA, 1939), studiourile MGM au filmat 60 de actrite pe 45.415 metri de pelicula alb-negru si 3.962 color. Surprinzator, nici una nu a primit rolul. Iar personajul Gollum din "The Lord of the Rings: The Two Towers", creat pe calculator de WETA Digital, are 250 de expresii faciale si 300 de muschi mobili.

    FILM. Cel mai lung documentar realizat vreodata despre o persoana se concentreaza asupra lui Elvis Presley. Acesta se numeste "The Definitive Elvis Collection", dureaza 13 ore si 52 de minute, prezinta peste 200 de interviuri cu prietenii, familia, fanii lui Elvis, precum si cu colaboratorii sai.
    ×