x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Recorduri in teatru

Recorduri in teatru

24 Mar 2005   •   00:00

"The Phantom of the Opera", piesa care a castigat miliarde de dolari

Teatrul, scena, decorurile si actorii s-au inscris toti in lupta pentru locurile de top. Cartea Recordurilor de la Editura Rao ne spune ce-au reusit.

  • de MIRUNA MIHALCEA

  • Primul exemplu "greu", atat la propriu cat si la figurat, il reprezinta teatrul Shubert din Minnesota, SUA. Este cea mai grea cladire din lume care a fost vreodata mutata, pe roti. Construit in 1910, teatrul cantareste 2.638 de tone si a fost mutat intr-un interval de 12 zile, in 1999. Desi nici cea mai lunga piesa jucata vreodata, "The Warp", care a durat 18 ore si 5 minute, nu e de ignorat…

    TEATRU, SCENA SI DECOR. Cel mai mare teatru construit pentru un scop anume este Perth Entertainment Centre, din Australia de Vest. Aici incap 8.500 de spectatori. Pe de alta parte, cea mai mare scena se afla la Teatrul Hilton din Nevada. Masoara 53,3x73,4 metri. Scena are trei elevatoare principale si toate pot ridica 65,3 tone, precum si doua platforme rotative, cu o circumferinta de 19,1 metri. Decorurile au reusit si ele sa-si desemneze un castigator. El a fost utilizat in piesa "Chitty Chitty Bang Bang", pusa in scena la London Palladium din Londra, in 2002. Masina magica despre care este vorba a costat 750.000 de dolari si a fost ideea lui Anthony Ward, castigator al unor premii pentru decoruri.

    BANI. "The Phantom of the Opera" este piesa cu cele mai mari incasari. De la premiera, la Her Majesty’s Theatre din Londra, in ’86, piesa lui Lloyd Webber a fost jucata in 18 tari si a avut incasari de peste 3,2 miliarde de dolari.

    IN FAMILIE. Familia Hurst este fericita detinatoare a recordului pentru cei mai multi membri ai aceleiasi familii pe o scena de teatru. Nu mai putin de 24 dintre ei au jucat la Kenton Theatre din Henley-on-Thames, Oxfordshire, Anglia, in "Puss in Boots", 2003. Printre actori se numarau si 6 dintre copiii familiei. Membrii aveau varste cuprinse intre 1 si 63 de ani.

    CARIERA DE SUCCES. Mexicanul Enrique Pineda este regizorul de teatru care a regizat, vreme de 29 de ani, aceeasi piesa. "La Virgen Loca" (Fecioara Nebuna) a avut premiera pe 24 august 1974 la Teatro Rafael Solania, iar spectacolul a fost inchis abia pe 30 noiembrie 2003. Americanca Mildres Isle se lauda ca a ajuns si ea in top, pentru cea mai lunga cariera de producator de teatru pentru aceeasi productie. Piesa "The Drunkard" a fost jucata timp de 26 de ani si 103 zile. Iar Terence Ranasinghe, alaturi de sotia sa, Malini, au jucat in rolurile principale din piesa "Sinhabahu", la un teatru din Sri Lanka, in peste 5.000 de reprezentatii, din ’61 pana in ’91.

    PASIONATI. Englezoaica Margaret Hughes a fost prima actrita profesionista de teatru. Ea a jucat rolul Desdemonei in "Otello, The Moor of Venice", in versiunea lui Thomas Killigrew, pe 3 decembrie 1660. Scena teatrului fusese improvizata, folosindu-se in acest scop un teren de tenis din Londra. Alt pasionat, de data aceasta pasionat de asistat la piesele de teatru, este americanul Howard Hughes (numele e o simpla coincidenta), profesor emerit la Texas Wesleyan College din Texas, care a vizionat nu mai putin de 6.136 piese, in perioada 1956-1987.
    ×
    Subiecte în articol: teatru piesa