De la zei incoace, omul s-a straduit sa fie cat mai aproape de cer.
La propriu. Cartea Recordurilor
de la Editura Rao ne dezvaluie
recordurile
in acest sens.
|
|
Turnul din Taipei are 508 metri
|
EGIPT. Marea Piramida egipteana de la Gizeh, initial lacas de odihna vesnica pentru un rege-zeu, multa vreme s-a situat in fruntea celor mai inalte constructii din lume. Timp de aproape 3.500 de ani, cam pana la construirea catedralelor europene ale Evului Mediu. In 1889 e inaugurata epoca moderna a cladirilor care se-nalta semet spre cer, iar Turnul Eiffel din Paris, care masoara 312 metri, a fost varful de lance. De atunci incoace, religia n-a mai fost principalul declansator al dorintei de a cuceri cerul, ci marile afaceri, pentru ca in zilele noastre detinerea celui mai inalt edificiu confera un enorm prestigiu international.
ZGARIE-NORI. Statele Unite ale Americii domina competitia pentru cea mai inalta cladire la inceputul secolului al XX-lea. New York este si acum cea mai faimoasa "gazda" a zgarie-norilor, cum au fost numite cladirile-gigant. Cele mai inalte au fost turnurile gemene ale World Trade Center, inaugurate in 1973 si distruse in atacul terorist de la 11 septembrie 2001. Cel mai inalt, turnul nordic, atingea 417 metri. Cu toate acestea, turnurile gemene au detinut recordul putina vreme, pentru ca in 1974 a fost terminat Turnul Sears din Chicago, care a pastrat titlul peste 20 de ani.
ASIA. Din 1990 a-nceput sa se faca simtita concurenta asiatica in materie. In 1996 titlul este preluat de turnurile gemene Petronas din Kuala Lumpur, Malaiezia, care au 88 de etaje si 452 de metri inaltime. Peste 8 ani, titlul este din nou revendicat, dar tot de asiatici, edificiul Taipei 101 masurand 508 metri. Totusi, se pare ca America sau Emiratele Arabe Unite vor detrona Asia destul de curand, dar masuratorile nu sunt inca definitive. Concurentele principale sunt noul Turn al Libertatii, care va fi construit in locul turnurilor gemene, si vestitul Hotel Burj Dubai.
TOPUL TOPURILOR. La ora actuala, nici o cladire nu depaseste in inaltime cea mai inalta structura fara sustinere de pe glob, adica Turnul CN din Toronto, Ontario, Canada. Turnul de comunicatii nu are nici un suport de sustinere si nici un birou sau spatiu de locuit. Definitivat in aprilie 1975, turnul masoara 553,33 metri inaltime.
Citește pe Antena3.ro