x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Relaxare binemeritata

Relaxare binemeritata

06 Ian 2005   •   00:00

MUZICA
Dupa agitata perioada a Sarbatorilor de iarna, vine vremea unei binemeritate relaxari. Iar pentru acest lucru este nevoie de muzica adecvata.
CRISTINA OLOGEANU

Dirijor, compozitor si pedagog, Sergiu Celibidache a adus numele Romaniei pe buzele multor straini. Devenit legendar pentru exigenta, originalitatea si forta pe care le-a adus in lumea muzicala, Celibidache a fascinat generatii de iubitori ai muzicii de calitate, bucurandu-se de un prestigiu greu de egalat in randul muzicienilor, compozitorilor, dirijorilor si instrumentistilor. A fost profesor universitar la Mainz, directorul filarmonicii din Berlin (1945-1950), Stockholm (1962-1971), Stuttgart (1972-1982), München (1979-1996). Daca mai este nevoie, va puteti convinge de valoarea dirijorului ascultand "Claude Debussy", CD ce face parte din colectia "Centurion Classics", aparuta la Intercont Music. Materialul contine inregistrari din 1936 ale orchestrei Filarmonicii din New York, dirijata de Arturo Toscanini, inregistrari din 1947 ale Filarmonicii din Berlin - sub bagheta lui Sergiu Celibidache si inregistrari din 1937-1939 ale Filarmonicii din Philadelphia, conduse de Leopold Stokowski.

Pastrand nota, va mai propun sa va delectati cu un "cocktail" de Beethoven si Chopin. CD-ul "Arthur Rubinstein" contine "Concertul pentru pian no 4 in G major, op.58" de L.V. Beethoven, inregistrat in 1947, la pian fiind, fireste, Arthur Rubinstein. Din repertoriul lui Frederic Chopin, pe acest material puteti regasi, printre altele, "Scherzo no1 in B minor, op.20", "Scherzo no4 in E major op54", tot in interpretarea lui Arthur Rubinstein.

.

.

Galagie cu trupa rock Marfarul
Click pentru a mari imaginea
Aparuta initial in 1977, trupa Marfar a fost "opera" lui Vali Neamtu "Galagie", Adrian Ilie si Mihai Stanciu. Acum, "Marfar" reinvie. Alaturi de Andrei Neamtu, Dragos Pitaru, Adrian Filipescu si Tonina Tarnosche, Vali "Galagie" isi pune amprenta pe albumul: "Las-o, ba, ca merge asa (parerea mea)". Prin acest material, Marfar-ul vrea sa devina un tren ce intra in forta pe piata muzicii rock romanesti. Chiar daca nu au fost primii care au combinat textele satirice cu notele muzicale, cei de la Marfar au partea lor de originalitate. In primul rand, prin imbinarea rockului cu muzica lautareasca, orientala si country, dar si prin modul de prezentare a copertei si al interiorului albumului. Unde te-ai fi asteptat sa gasesti versurile pieselor, dai peste niste… explicatii aparte ale pieselor. De exemplu pentru "Vreau sa fiu pe banii mei", explicatia suna cam asa: "Vreti bani? Nimic mai simplu. Faceti o simpla cerere catre Guvernul Romaniei si veti primi orice suma de bani, oricat de mare ar fi, fara sa-i returnati…". (Cristina Ologeanu)
×