12.15 • Europarlamentarul PNL Renate Weber a criticat marţi, la Strasbourg, presa, Comisia Europeană şi pe premierul Italiei, Romano Prodi, pentru referirea la lucrătorii români drept "imigranţi", deşi ei sunt, de peste un an, cetăţeni ai Uniunii Europene.
Europarlamentarul PNL Renate Weber a criticat marţi, la Strasbourg, presa, Comisia Europeană şi pe premierul Italiei, Romano Prodi, pentru referirea la lucrătorii români drept "imigranţi", deşi ei sunt, de peste un an, cetăţeni ai Uniunii Europene.
ATITUDINE. Renate Weber a criticat presa, dar şi Comisia Europeană, în legătură cu respectarea drepturilor cetăţenilor români care muncesc în străinătate. Europarlamentarul liberal a punctat că în discursuri publice se face referire la lucrătorii romani ca la "imigranţi", deşi ei sunt, de peste un an, cetăţeni ai Uniunii Europene, astfel că "nu li se mai aplică regulile privitoare la imigranţi, ci cele privind libertatea de mişcare în spaţiul UE". Referitor la Comisia Europeană, Weber a atras atenţia că forul european "nu gândeşte crearea unui portal în care să ofere informaţii, în limbile oficiale ale UE, despre condiţiile de muncă şi studii din toate ţările membre". Weber l-a criticat şi pe premierul Italiei, Romano Prodi, "care foloseşte în mod frecvent expresia imigranţi români, deşi în cazul lui este exclusă ignoranţa, tocmai pentru că a fost preşedinte al Comisiei Europene". Europarlamentarul a participat marţi, la Strasbourg, la lansarea în Parlamentul European a raportului "Who's afraid of EU's latest Enlargement", realizat de ECAS (European Citizen Action Service). Evenimentul a fost organizat de Jean Lambert, europarlamentarul britanic membră a grupului verzilor. "Raportul – singurul de gen realizat după aderarea României şi Bulgariei la UE – a fost prezentat de autoarea lui, Julianna Traser şi de directorul ECAS, Tony Venables", se precizează în informarea de presă. Documentul a subliniat nevoia existenţei unor informaţii legale înainte de plecarea la muncă într-o altă ţară, pentru că diferitele legislaţii naţionale sunt ca şi inaccesibile celor care merg să lucreze într-un alt stat membru UE.