x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Reţeta uleiului sacru folosit la ungerea unui rege

Reţeta uleiului sacru folosit la ungerea unui rege

de Magda Cristina Ursache    |    22 Iun 2012   •   21:00
Reţeta uleiului sacru folosit la ungerea unui rege

Grandoarea spectacolului prilejuit de 'Jubileul de Diamant' al incoronarii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a readus in atentie un detaliu, un... 'ingredient' uitat. Uitat in primul rand pentru ca, in Anglia, data fiind logeviva domnie a Elisabetei, el nu a mai fost folosit de 60 de ani. Uitat apoi pentru ca nu sunt multi cei care cunosc 'reteta' lui secreta si arareori se mai gandeste cineva la acesta ca la ceva care face parte, de mii de ani, din existenta fireasca a unei monarhii. In plus, omenirea mai are atat de putini regi si imparati si-atat de putini printi mostenitori, care sa aiba candva nevoie de acest sacru 'ulei al Ungerii'!

Mult-mediatizatul eveniment al monarhiei britanice ne-a reamintit ca regii sunt regi prin vointa divina ­ 'unsi ai Domnului' si 'unsi domnitori' ­, iar aceasta 'ungere' are loc si la propriu, in momentul incoronarii, fiind parte a unui ritual.

Dar cine 'fabrica' uleiul sacru? Dupa ce reteta? Ce anume ii da sacralitate? Ei bine, am aflat, zilele acestea, ca reteta uleiului sfant al ungerii unui rege a fost dictata lui Moise chiar de catre Dumnezeu si se afla in paginile Vechiului Testament. De la Moise incoace, toti regii lumii au fost unsi cu uleiul pregatit dupa reteta pe care o gasesti in capitolul 30 din Exodul. Am deschis si eu cartea sfanta, am foiletat-o si, ajungand la capitolul cu pricina, am gasit intr-adevar reteta (semn ca bunul Dumnezeu nu a lasat la voia intamplarii o chestiune care este foarte importanta, cum este cea a celor care sunt meniti sa conduca destinele popoarelor).

'Reteta seceta' se afla, deci, la indemana oricui. Se afla si nu prea... caci iata ce i-a dictat Dumnezeu lui Moise: 'Sa iei din cele mai bune mirodenii: cinci sute sicli de smirna aleasa; jumatate din aceasta, adica doua sute cincizeci sicli de scortisoara mirositoare; doua sute cincizeci sicli trestie mirositoare; cinci sute sicli casie, dupa siclul sfant, si untdelemn de masline un hin; si sa faci din acestea mir pentru ungerea sfanta, mir alcatuit dupa mestesugul facatorilor de aromate; acesta va fi mirul pentru sfanta ungere'.

In Dictionarul universal al stiintelor ecleziastice (publicat in 1868), Jean-Baptiste Glaire porneste de la aceasta reteta biblica si se intreaba daca mirul, uleiul original si-a pastrat reteta in timp. Daca nu cumva accidentele istorice au dus la transformarea retetei, la inlocuirea unui ingredient cu altul. Ce-o fi 'trestia mirositoare' la care se face referire in Exod? Cate grame are un siclu? Cati mililitri are un hin? Si cat de mult ulei sa fi pregatit, la inceputuri, Moise, pentru ca apoi cu el sa fie unsi toti regii lumii, pana in vecie? S-ar parea ca, in toate monarhiile ­ cel putin in toate cele crestine ­ uleiul sfant al ungerii se pregateste adaugand in el putin din cel pastrat de la ungerea monarhului de dinainte. Astfel, daca dam timpul inapoi, putem spune ca mirul folosit azi la ungerea unui rege contine o farama din cel creat la inceput de Moise, dupa reteta data lui de Dumnezeu.

×