11:29 • Serviciul sanitar-epidemiologic al regiunii Odesa recomandă locuitorilor, începând cu data de 11 februarie, să fiarbă bine apa de la robinet, după ce instalaţiile de epurare a apelor de canalizare de la Tiraspol au deversat în râul Nistru o cantitate importantă de ape reziduale şi dejecţii.
Serviciul sanitar-epidemiologic al regiunii Odesa recomandă locuitorilor, începând cu data de 11 februarie, să fiarbă bine apa de la robinet, după ce instalaţiile de epurare a apelor de canalizare de la Tiraspol au deversat în râul Nistru o cantitate importantă de ape reziduale şi dejecţii.
ALARMĂ. Presa ucraineană relatează despre declaraţiile în acest sens făcute de specialistul principal pentru relaţiile cu publicul al Direcţiei pentru situaţii excepţionale a administraţiei regionale Odesa, Lidia Iankovskaia. Deversarea apelor nepurificate în râul Nistru de la instalaţiile de epurare de la Tiraspol s-a produs la 8 februarie şi a durat 12 ore, de la 8.00 dimineaţa la 8.00 seara. Ministerul resurselor acvatice şi controlului ecologic de la Tiraspol a explicat cauzele deversării printr-o situaţie de tip avarie la instalaţiile de epurare şi prin necesitatea desfăşurării unor lucrări de reparaţie urgente la colector. Specialiştii Ministerului ucrainean pentru Situaţii Excepţionale se aşteaptă ca cele mai mari cantităţi de apă poluată să ajungă la hotarele regiunii Odesa la data de 12 februarie. În acelaşi timp, ei spun că apele poluate "nu constituie o ameninţare pentru populaţie". Serviciul sanitar-epidemiologic efectuează un control intens asupra calităţii apei la instalaţiile de epurare ale staţiei de acumulare a apelor „Nistru”. Ca metodă de purificare va fi folosita clorurarea intensă a apelor. Ecologiştii transnistreni spun că, deşi deversarea de mase fecale nu a durat foarte mult timp, totuşi, apele poluate pot prezenta un pericol pentru sănătatea locuitorilor regiunii Odesa, deoarece în mod sigur în aceste ape au existat agenţi patogeni ai unor boli grave cum ar fi holera, dizenteria, hepatita etc.