Sunt aproape un milion de roboti care "lucreaza" pentru noi in fiecare zi.
STIINTA
Sunt aproape un milion de roboti care "lucreaza" pentru noi in fiecare zi.
Pentru foarte multi, robotul este o "masinarie" care imita omul. Insa termenul de robot vine din "Runaround", o scurta povestioara publicata in 1942 de Isaac Asimov. Unul dintre primii roboti despre care a scris Asimov era "Robo-Terapeut". Asimov a creat trei legi pentru roboti. Prima lege: "Un robot nu trebuie sa raneasca oamenii". Legea a doua: "Un robot trebuie sa asculte ordinele pe care i le da un om, cu exceptia celor care ar duce la incalcarea unui alte legi". Si cea de-a treia lege: "Un robot trebuie sa isi protejeze existenta atat timp cat nu va duce la incalcarea unei alte legi". Profesorul Joseph Weizenbaum, de la Institutul de tehnologie din Massachusetts, a scris in 1996 programul Eliza, care era bazat pe teoria lui Asimov. Programul functiona pe sistemul intrebare-raspuns si era format din 240 de linii de cod. Astazi pe foarte multi dintre roboti ii intalnim in viata de zi cu zi: in masina, in medicina sau in industria spatiala.
TRASATURI. Un robot are nevoie de anumite trasaturi pentru a fi functional. Si aceasta teorie se bazeaza pe cele cinci simturi pe care le aveam si noi. Un robot trebuie sa poata "simti", si acest lucru se face prin senzori luminosi, prin senzori chimici, sonori sau receptori gustativi. Miscarea este obligatorie deoarece un robot trebuie sa se deplaseze. Pentru a se misca, un robot are nevoie de energie si aceasta se poate obtine din baterii sau din energia solara. Asadar, un robot este un sistem de senzori controlati, iar alaturi de rezervele de energie, acest sistem "lucreaza" pentru a indeplini o sarcina. Designul si construirea propriu-zisa adaptandu-se in functie de domeniul in care va fi folosit. Unii cercetatori din Londra au inventat "ochiul argus". Acesta ajuta robotul sa isi miste repede directia spre locul de unde vine sunetul. Un studiu dat publicitatii de Comisia Europeana a Economiei considera robotii foarte folositori mai ales "in casa" si numarul acestora s-a triplat in 2002.
TIPURI. De exemplu, "Sojourner" este folosit in operatiunea de explorare a planetei Marte. "Caribou" ne ajuta sa facem lucruri care sunt mult prea periculoase pentru noi. Iar "Teckno", "Polly" si "Aibo Ers-220" au de indeplinit urmatoarea sarcina: distrarea proprietarului. Exista roboti industriali, care sunt echipati ca sa reziste unor actiuni dificile. Acestia ajuta in construirea masinilor sau ne ajuta la treburile zilnice. De obicei, acest tip de roboti sunt construiti in Japonia. Profesorul Tomomasa Sato de la Universitatea de Cercetare Avansata in Stiinta si Tehnologie din Tokyo a dezvoltat o "camera robot". Are 10 camere video, senzori de presiune pe pat si podea si 9 computere care controleaza intreg sistemul. Cei de la Honda Motor Company au construit un robot cu brate si picioare care se misca si se comporta ca un om. Cunoscut ca "Prototipul 2", robotul are 180 de centimetri inaltime si o greutate de 210 de kilograme.
STIRI |
Citește pe Antena3.ro Ceata antiteroristiGuvernul german a anuntat ca, pe viitor, centralele nucleare ale tarii vor beneficia de statii de bruiaj al undelor radio si de aparate de creare a cetii artificiale in vederea protejarii lor de un eventual atac terorist. Tehnologia va fi testata pentru inceput la o centrala nucleara din apropierea orasului Hameln, insa nu s-au oferit detalii privind modul in care vor fi utilizate aparatele.Dependenta de ParkinsonMedicamentele folosite pentru tratarea persoanelor care sufera de boala Parkinson dau dependenta de jocurile de noroc, conform unui nou studiu. Potrivit cercetatorilor americani, in cazurile studiate, dependenta fata de jocurile de noroc nu a fost rezolvata decat dupa incetarea medicamentatiei.Stres casnicPotrivit unui raport al Health Protection Agency din Marea Britanie, aparatele casnice precum uscatoarele de par, televizoarele, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile si computerele pot provoca dureri de cap si de articulatii, depresie si oboseala. In raport se mai precizeaza ca, din cauza radiatiilor, foarte multe persoane sufera de oboseala acuta, probleme de memorie si concentrare si depresie, care, intr-un final, ajung sa le afecteze in mod negativ viata de zi cu zi. |