În Spania există nu mai puţin de 100.000 de şomeri români, dar şi 20.000 de români proaspăt angajaţi.
Între imigranţii din Spania, românii sunt comunitatea care s-a situat pe locul doi, ca număr de şomeri înregistraţi în prima jumătate a acestui an. Astfel, aproape 100.000 de români, majoritatea bărbaţi, erau înregistraţi ca şomeri, cu aproximativ 40.000 mai mult decât în trimestrul 4 al anului trecut. În topul şomerilor imigranţi conduc însă marocanii, cu peste 110.000.
În acelaşi timp însă, românii sunt comunitatea de imigranţi din Spania în care s-a înregistrat cel mai mare număr de angajări: cu 20.000 peste cifra de la sfârşitul anului trecut. În acelaşi timp, numărul marocanilor angajaţi a scăzut cu 15.000, iar cel al ecuadorienilor cu peste 30.000.
Românii sunt cea mai mare comunitate de străini din regatul iberic (aproape 700.000 de persoane înregistrate oficial, dintre care peste 54 la sută sunt bărbaţi, iar 46 la sută femei), urmaţi de ecuadorieni şi marocani.
În prima jumătate a acestui an, 450.000 de români lucrau legal în Spania, faţă de 410.000 ecuadorieni şi 320.000 de marocani.
ULTIMUL VENIT, PRIMUL PLECAT...
"Românii şi marocanii sunt colectivele cele mai afectate de creşterea şomajului din primul semestru al anului 2008, mai ales dacă amintim faptul că sunt colective puternic încadrate în sectorul construcţiilor, care înregistrează cea mai ridicată rată a şomajului”, arată studiul. Analiza pune creşterea numărului de şomeri români şi pe seama faptului că aceştia sunt un val nou de străini apăruţi în Spania şi că "Ultimul venit e şi primul care pleacă”.
Per total, în Spania, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat în prima jumătate a acestui an în domeniul serviciilor şi al construcţiilor, urmate de industrie şi agricultură.
PLEACĂ. SAU NU PREA...
Studiul realizat de spanioli nu face estimări în ceea ce priveşte numărul de români care s-ar putea întoarce în ţară, din cauza crizei economice din regatul iberic. Se subliniază însă că cei mai buni candidaţi la repatriere sunt cei care lucrau la negru şi şi-au pierdut slujba, dar şi familiile care au "rămas” într-un singur salariu, de obicei cel al soţiei, şi care au de plătit rate mari la bănci, pentru locuinţele pe care le-au cumpărat în anii trecuţi.
Românii care îşi pierd locul de muncă sunt în general bărbaţi care în principal în construcţii. Sunt şi mulţi care lucrau în sectoare cum sunt instalaţiile, foarte afectate de criză la randul lor. Mulţi români montau, de exemplu instalaţii de aer condiţionat şi acum nu mai găsesc clienţi pentru a continua să lucreze. Cei care îşi pierd locurile de muncă sunt adesea echipe întregi care făceau lucrări de reparaţii, instalaţii, se mai arată în studiu.
În multe familii de români lucrează ambii soţi şi destul de frecvent bărbatul lucrează în construcţii iar femeia în sectorul hotelier, comerţ sau serviciul domestic. În cazurile în care bărbatul îşi pierde locul de muncă, deşi femeia şi-l păstrează, pot apărea lipsurile.
"Un nou factor care a apărut este preţul ipotecii, deoarece astăzi sunt mulţi românii care au optat pentru achiziţia unei locuinţe şi plătesc ipoteci, cu rate de peste 1.500 euro, care nu pot fi plătite dintr-un sigur salariu. Prin urmare nu se gândesc, sau cel puţin nu în mod semnificativ, la întoarcere cei necăsătoriţi care nu au făcut pasul achiziţionării unui apartament. Se gândesc la întoarcere în principal familiile care au intrat în circuitul plăţilor imobiliar”, mai arată în studiul coordonat de Ramon Tamames, un renumit economist spaniol.
Ceea ce-i descurajează pe români să se întoarcă în ţară sunt salariile mici din România, dar şi faptul că Spania oferă, încă, destule locuri de muncă.
CUM AU CRESCUT ROMÂNII
La 1 ianuarie 2000, în Spania erau înregistraţi doar 6.400 de români; în 2002 numărul lor crescuse la aproape 70.000, în 2004 erau aproape 210.000, în ianuarie 2006 se înregistrau 380.000 de români, pentru ca la începutul acestui an să vorbim, oficial, de o comunitate românească de 704.000 de persoane.
Aproape jumătate dintre românii aflaţi în Spania au vârste între 25 şi 39 de ani, 150.000 de români au între 15 şi 24 de ani, iar peste 70.000 sunt minori sub 14 ani.
Citește pe Antena3.ro