x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Romania: 71,9 ani + 9.060 dolari + 97,3% alfabetizare = locul 60

Romania: 71,9 ani + 9.060 dolari + 97,3% alfabetizare = locul 60

de Jurnalul National    |    28 Noi 2007   •   00:00

Romănia s-a menţinut in acest an in categoria ţărilor cu nivel ridicat de dezvoltare umană, ocupănd poziţia 60, aceeaşi ca in 2006, situăndu-se insă pe ultimul loc in răndul ţărilor UE, potrivit clasamentului realizat anual de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care include 177 de state.

Romănia s-a menţinut in acest an in categoria ţărilor cu nivel ridicat de dezvoltare umană, ocupănd poziţia 60, aceeaşi ca in 2006, situăndu-se insă pe ultimul loc in răndul ţărilor UE, potrivit clasamentului realizat anual de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care include 177 de state.

Statele plasate intre poziţiile 1-70 sunt incluse in categoria ţărilor cu nivel ridicat de dezvoltare umană, cele aflate pe locurile 71-155 in cea a ţărilor cu nivel mediu, iar restul au un nivel scăzut de dezvoltare umană.

Raportul PNUD are la bază datele statistice aferente anului 2005, in baza cărora a fost calculat un indice al dezvoltării umane.

Indicele calculat pentru Romănia a fost de 0,813 puncte, in uşoară creştere de la 0,805 puncte, in urmă cu un an.

La stabilirea indicelui au fost luate in calcul speranţa de viaţă, produsul intern brut pe cap de locuitor, rata de alfabetizare şi gradul de şcolarizare.

In cazul Romăniei, speranţa de viaţă la naştere este de 71,9 ani, iar produsul intern brut pe locuitor, in funcţie de paritatea puterii de cumpărare, se situează la 9.060 dolari.

Rata de alfabetizare a fost, in 2005, de 97,3%, iar rata de şcolarizare de 76,8%.

Bulgaria devansează Romănia, situăndu-se pe locul 53, in urcare cu o poziţie faţă de anul trecut.

Slovenia este statul din Europa Centrală cel mai bine plasat in clasamentul PNUD, ocupănd poziţia 27, urmată de Cehia - 32, Ungaria - 36, Polonia - 37, Slovacia - 42 şi Croaţia - 47.

Lituania, Estonia, Letonia, se află, in ordine, pe poziţiile 43-45.

In urma Romăniei se află state precum Belarus, pe locul 64, Rusia - 67 şi Albania - 68.

Ucraina, situată pe locul 76, se află in categoria statelor cu dezvoltare umană medie.

Primele trei poziţii in clasamentul realizat după indicele dezvoltării umane sunt ocupate de Islanda, care a devansat liderul de anul trecut, Norvegia, plasată pe locul al doilea, şi Australia.

  • Mediafax


Statele Unite şi Japonia se află pe poziţiile 12, respectiv 8, iar Franţa, Italia şi Germania ocupă, in această ordine, locurile 10, 20 şi 22.

Pe ultimul loc al clasamentului se află Tanzania.

Indicele de dezvoltare umană (IDU) a fost calculat ca medie a indicilor calculaţi pe trei segmente de bază ale dezvoltării umane - durata vieţii, educaţie şi standard de viaţă.

Durata vieţii este cuantificată prin speranţa de viaţă la naştere, iar nivelul de educaţie este măsurat prin rata de alfabetizare şi rata de şcolarizare.

Produsul intern brut pe locuitor este utilizat pentru măsurarea standardul de viaţă din fiecare ţară.

Indicele pe fiecare din cele trei domenii se exprimă ca o valoare cuprinsă intre 0 şi 1, şi se calculează prin raportarea diferenţei dintre valoarea actuală şi valoarea minimă la diferenţa dintre valoarea maximă şi valoarea minimă.

Pentru speranţa de viaţă la naştere valoarea maximă este 85 de ani, iar cea minimă 25 de ani. Rata de alfabetizare a adulţilor şi rata de şcolarizare au nivelul maxim 100%, iar cel minim 0%.

In cazul produsului intern brut pe locuitor valoarea maximă este 40.000 de dolari, iar cea minimă 100 de dolari.

×
Subiecte în articol: magazin