x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun România intră sub lupa misiunii Comisiei Europene de audit

România intră sub lupa misiunii Comisiei Europene de audit

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Iun 2008   •   00:00
România intră sub lupa misiunii Comisiei Europene de audit

10:59 • O misiune de audit a Comisiei Europene (CE) evaluează timp de zece zile, începînd de marţi, eligibilitatea cheltuielilor efectuate în cadrul programului SAPARD, a declarat, marţi, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik.

O misiune de audit a Comisiei Europene (CE) evaluează timp de zece zile, începînd de marţi, eligibilitatea cheltuielilor efectuate în cadrul programului SAPARD, a declarat, marţi, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik.

FONDURILE LA CONTROL. "Este o misiune normală de audit, aşa cum primim în fiecare an. Se vor verifica, pe baza unui eşantion de control, anumite proiecte SAPARD şi, implicit, eligibilitatea cheltuielilor", a declarat, marţi, directorul general al APDRP, Laszlo Klarik. Potrivit datelor furnizate de APDRP, de la începutul programului SAPARD s-au plătit 1,08 miliarde de euro, iar de la începutul anului 75,26 milioane de euro. De asemenea, pînă la sfârşitul anului, APDRP mai are de cheltuit aproximativ 350 de milioane de euro, fonduri corespunzătoare alocărilor financiare pentru 2005 şi 2006. Prin programul SAPARD au fost aprobate şi contractate 4.713 proiecte, în valoare de 1,49 miliarde de euro. Regula programului SAPARD spune că plăţile aferente anumitor proiecte trebuie făcute în cel mult doi ani de la contractarea acestora. La începutul lunii martie, potrivit Sofia News Agency, CE a sistat fonduri SAPARD şi PHARE de 150-200 de milioane de euro destinate Bulgariei, din cauza suspiciunilor de fraudă, a incapacităţii de absobţie şi a neregulilor sistemului care gestionează fondurile. Astfel, CE a sistat fonduri SAPARD pentru Bulgaria în valoare de pînă la 150 de milioane de euro, destinate producţiei şi comercializării de produse agricole şi piscicole, din cauza unor fraude constatate în cazul acestor ajutoare. De asemenea, fonduri PHARE în valoare de 50 de milioane de euro au fost îngheţate din cauza unor nereguli în cadrul agenţiilor executive privind gestionarea absorbţiei banilor. Ulterior, guvernul bulgar a decis să consolideze controlul asupra utilizării fondurilor europene. Printre măsurile anunţate de premierul Serghei Stanişev, potrivit AFP, se numără publicarea listelor complete cu beneficiarii fondurilor de preaderare, în dorinţa de transparenţă. De asemenea, potrivit sursei citate, legea pe tema pieţelor publice va trebui amendată pentru a face procesul mai eficient.

×
Subiecte în articol: magazin sapard