x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rozătoarele pot folosi unelete, conform unui studiu japonez

Rozătoarele pot folosi unelete, conform unui studiu japonez

de Jurnalul National    |    27 Mar 2008   •   00:00


Rozătoarele pot învăţa să folosească unelte şi înţeleg utilitatea acestora, a anunţat miercuri o echipă de cercetători japonezi, deşi până &icir




Rozătoarele pot învăţa să folosească unelte şi înţeleg utilitatea acestora, a anunţat miercuri o echipă de cercetători japonezi, deşi până în prezent doar maimuţele şi anumite păsări erau considerate suficient de inteligente pentru a folosi unelte, informează AFP recepţionată de Rompres. şase degu (Octodon degu), nişte rozătoare mici care trăiesc în Chile şi Argentina, au fost antrenate timp de 16 zile într-un laborator nipon pentru a folosi o mică greblă pentru a-şi trage mâncarea ce le era oferită în afara cuştii în care erau ţinuţi. ''Folosirea unor unelte necesită un anumit grad ridicat de inteligenţă, dar animale precum rozătoarele pot ajunge să folosească unelte dacă sunt învăţate să o facă'', a explicat pentru agenţia franceză de presă Kazuo Okanoya, coordonatorul echipei de oameni de ştiinţă niponi de la Institutul Riken unde a fost organizat acest experiment. Conform cercetătorului nipon, acest studiu demonstrează că o mare varietate de animale ar putea folosi unelte dacă ar fi învăţate să o facă. Acest lucru este posibil pentru că, susţin cercetătorii niponi, capacitatea sau incapacitatea unui animal de a folosi unelte depinde de o serie de factori socio-ecologici prezenţi în mediul de viaţă al acestor animale, factori care le conferă acestor animale o serie de caracteristici adaptative înăscute.
Acest experiment a demonstrat apoi că rozătoarele pot face diferenţa între o unealtă utilă şi una ''inutilă'' pentru acţiunea de a-şi trage porţia de mâncare în cuşcă. În cursul experimentului rozătoarele degu au primit două unelte - o greblă normală şi o greblă fără dinţi, micuţele animale alegând de cele mai multe ori grebla normală pentru a-şi apropia porţia de mâncare.

×
Subiecte în articol: magazin unelte