x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rugby da, spectacol ba

Rugby da, spectacol ba

de Andy Stanescu    |    09 Oct 2007   •   00:00
Rugby da, spectacol ba

In timpul unui meci de fotbal, un elev de colegiu, enervat de ineficienta coechipierilor sai, a luat balonul in brate si l-a trecut dincolo de linia portii. "Incidentul" a avut loc in Anglia secolului 19, in oraselul Rugby. Zilele trecute, o ceremonie cat se poate de discreta a fost organizata in cimitirul localitatii Menton, pe Coasta de Azur. In cadrul ceremoniei, a fost instalata o placheta comemorativa semnata de cei 20 de capitani ai selectionatelor participante la Cupa Mondiala, editia 2007.




"Probabilitatea de a distruge un lucru este direct proportionala cu valoarea lui." Ati recunoscut desigur una dintre celebrele axiome ale lui Murphy, publicate si raspublicate de mai toate editurile de pe la noi, in cei 17 ani de tranzitie de la socialismul stiintific la "capitalismul de cumetrie" (vorba unui fost locatar al palatului din Cotroceni). Sintagma de mai sus se potriveste de minune si pentru lumea agitata a sportului, cele mai recente exemple fiind oferite privitorilor ce au urmarit cu sufletul la gura meciurile din cadrul Cupei Mondiale de Rugby, competitie aflata la cea de-a 6-a editie, in organizarea francezilor asistati la tuse de galezi si scotieni.


SCHIMBARI.
Despre "cincisprezecele" Romaniei nu mai are rost sa vorbim. Vedetele noastre, puse in perioada de pregatire la munca de jos de cei doi francezi aflati pana de curand la carma nationalei, au incasat in medie 40 de puncte pe meci, parasind competita fara sa arate ca ar intelege ceva din sportul destinat badaranilor dar practicat pe vremuri de gentlemani. Acum este practicat de profesionisti, desigur. Noroc bun cu mai-marii federatiei de profil cu sediul in Bucuresti, carele, dupa ce au adus in trecutul apropiat tehnicieni second-hand din afara granitelor, au cazut in extrema cealalta, transferand intreaga raspundere unei echipe tehnice exclusiv autohtona. Vorba ceea: cine nu-i de la noi, e impotriva noastra...


SURPRIZE.
Daca Romania a facut si la aceasta editie pasi importanti inainte (tot inainte!), nu acelasi lucru se poate spune despre alte reprezentante ale batranului continent, Tara Galilor, Irlanda si Italia parasind turneul inca din faza grupelor, permitand emisferei sudice sa plaseze, "intaiasi data pentru prima oara", 5 echipe in etapa sferturilor de finala. Odata ajunse aici, Australia, si mai ales marea favorita Noua Zeelanda, au platit greu tribut zeitei Fortuna care le-a oferit in grupe adversari din categoria musca, daca ne este permisa o paralela cu sportul in care uneori antrenorii sunt nevoiti sa arunce prosopul. Apararea foarte atenta, contrele si loviturile de picior ("specialitati ale casei" in Europa), le-au venit de hac starurilor de la antipozi, "All Blacks" inclinand steagul cu 18-20 in fata cocosilor din tara lui Sarkoszy, ce au executat nu mai putin de 169 de placaje, in vreme ce Jonny Wilkinson i-a "nasit" inca o data pe canguri (scor final: 12-10). La cate greseli au comis australienii in timpul celor 80 de minute, mai-mai sa crezi ca in teren evoluau tot Socol si compania. Nu-i vorba ca si arbitrii si-au varat fluierul pe ici pe colo, de ajutorul lor beneficiind mai ales francezii in dauna neozeelandezilor.


Marea "bomba" a Cupei Mondiale, selectionata insulelor Fiji, a cedat si ea in fata mai experimentatilor adversari din tara lui Nelson Mandela cu scorul de 37-20, dar la capatul unui meci mult mai interesant. Daca insularii ar fi urmat un stagiu de pregatire tip commando in locul romanilor, poate ca sud-africanii ar fi fost nevoiti sa arunce prosopul la final. Dar asa...


Si mai catolici decat europenii s-au dovedit a fi argentinienii, care i-au lasat cu buzele umflate pe protestantii scotieni (scor 19-13) punand in practica acelasi joc meschin si aglomerat pe inaintare, profeti fiind ca de obicei Felipe Contemponi si Juan Martin Hernandes. Carevasazica, scotienii au ratat (pe barba lor) pentru a 5-a oara calificarea in semifinala, iar "pumele" au obtinut cea mai buna performanta din istoria rugby-ului sud-american. Cu Anglia, Franta si Argentina prezente in penultimul act al competitiei, se poate spune ca defensiva a intrat in paradis. Poate doar rugbystii "Springboks" ne vor aduce aminte sambata de vremurile nu de mult apuse.

Altfel, tare mi-e teama ca ne vom intoarce la fotbal. Ar fi pacat.


P.S.
In timpul unui meci de fotbal, un elev de colegiu, enervat de ineficienta coechipierilor sai, a luat balonul in brate si l-a trecut dincolo de linia portii. "Incidentul" a avut loc in Anglia secolului 19, in oraselul Rugby.

Zilele trecute, o ceremonie cat se poate de discreta a fost organizata in cimitirul localitatii Menton, pe Coasta de Azur. In cadrul ceremoniei, a fost instalata o placheta comemorativa semnata de cei 20 de capitani ai selectionatelor participante la Cupa Mondiala, editia 2007.

Au trecut 135 de ani de la moartea celui considerat a fi "inventatorul" sportului cu balonul oval, William Webb Ellis.

×
Subiecte în articol: magazin