x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia/ Bloggerii ruşi, oripilaţi de vănzarea LiveJournal

Rusia/ Bloggerii ruşi, oripilaţi de vănzarea LiveJournal

de Corina Andriuta    |    07 Ian 2008   •   00:00
Rusia/ Bloggerii ruşi, oripilaţi de vănzarea LiveJournal
Antreprenorul rus Alexander Mamut a cumpărat site-ul american de blogging LiveJournal, determinănd mulţi utilizatori ruşi care fololosesc acest website să se teamă de o eventuală cenzură aplicată de către omul de afaceri loial guvernului de la Kremlin, informează vz.ru, citat de Budapest Business Journal.

TEORII. Blogosfera, populată intotdeauna de de teorii conspiraţioniste, a atins in urma acestei achiziţii cote inimaginabile. In momentul in care oligarhul rus au cumpărat site-ul LiveJournal, adevărată reţea socială, cu sediul in San Francisco, blogerii au inceput să se teamă de eventuale cenzuri. Ce ar putea să urmărească oligarhii ruşi prin achiziţionarea acestui site ce pretinde că are două milioane de utilizatori activi, dintre care 241.000 in Marea Britanie, şi care atrage blogerii prin promisiunea că LiveJournal "işi oferă posibilitatea de a te exprima liber, a-şi impărtăşi viaţa şi a te conecta cu prietenii online"?, se intreabă vz.ru? La inceputul lunii decembrie, SUP, o companie rusă controlată de magnatul Alexander Mamut, a preluat LiveJournal de la proprietarul Six Apart, cu sediul in California, contra unei sume nepublicate, insă care cu siguranţă se ridică la milioane de dolari, potrivit BBJ. Niciun grup de utilizatori nu a fost mai ingrijorat decăt cel din Rusia, unde site-ul este cunoscut sub numele de Zhivoi Zhurnal (Zh Zh), fiind considerat o zonă de exprimare liberă, rar intălnită in fosta Uniune Sovietică.

TEAMĂ. Popularitatea pe care Zhivoi o are in Rusia dovedeşte că utilizatorii ruşi reprezintă 28% din intrega bază a LiveJournal. Preluarea sa de către Alexander Mamut, ce-i are ca prieteni apropiaţi pe Roman Abramovici şi pe Tatyana Dyacenko, fata preşedintelui Boris Ielţin, a dat naştere unor teorii conspiraţioniste ce atrag atenţia asupra unei influenţe a guvernului de la Kremlin in blogosferă. "Mă tem că inăsprirea controlului in Rusia va presupune existenţa unei companii de bloguri care să analizeze, să filtreze şi să dea un alt inţeles comentariilor postate", scrie un utilizator rus. "Nu ştiu de ce Zhivoi Zhurnal a rămas liber pănă acum", a scris un alt blogger rus. "Probabil din cauza regimului. Este posibil ca regimul să fi dorit să aibă la dispoziţie un loc in care să analizeze opinia publică. Acum vor să intervină, sau poate chiar să distrugă comunitatea, cine poate şti? Istoria ne-a invăţat că nu trebuie să avem incredere in oficialităţi.", a mai scris bloggerul. Pe de altă parte, mai mulţi utilizatori ai LiveJournal din Occident s-au arătat mai ingrijoraţi de faptul că achiziţia SUP ar putea conduce la o comercializare şi mai mare a site-ului, poate chiar la o a afectare a imaginii stilului american de corectitudine politică.

×
Subiecte în articol: magazin livejournal