13:31 • Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel mai probabil succesor al său, Dmitri Medvedev, ar putea conduce cu rândul Rusia timp de un sfert de secol, a declarat preşedintele Senatului rus, Serghei Mironov, într-un interviu notează rian.ru.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel mai probabil succesor al său, Dmitri Medvedev, ar putea conduce cu rândul Rusia timp de un sfert de secol, a declarat preşedintele Senatului rus, Serghei Mironov, într-un interviu notează rian.ru.
DIN NOU PREŞEDINTE. Un apropiat al Kremlinului, Serghei Mironov, a spus că Putin ar putea redeveni preşedinte după un mandat al lui Medvedev. Putin ar duce până la capăt încă două mandate, apoi ar preda din nou puterea lui Medvedev. Nici Putin, nici Medvedev nu au lăsat să se înţeleagă că ar putea rămâne la putere atât de mult timp, dar faptul că ideea a fost lansată de Mironov sugerează că elitele care guvernează Rusia intenţionează să îşi menţină rolul mulţi ani. "Ar putea exista mai multe scenarii. Vladimir Vladimirovici (Putin) ar putea reveni ca preşedinte în 2012. Cred că până la acea dată, mandatul prezidenţial va fi prelungit la cinci sau şapte ani", a declarat preşedintele Senatului cotidianului Moskovskî Komsomoleţ. "Dacă va fi de şapte ani şi Vladimir Putin este ales pentru două mandate consecutive, el va conduce ţara timp de 14 ani, adică din 2012 până în 2026. Iar în 2026, este posibil ca Dmitri Anatolievici (Medvedev) să revină în funcţia de preşedinte", a spus Mironov. Dacă Medvedev are un singur mandat de şapte ani din 2026, ar rămâne la putere până în 2033.
STRATEGIE. Constituţia rusă interzice preşedintelui să candideze pentru mai mult de două mandate succesiv, dar el poate reveni după o pauză. În vârstă de 55 de ani, Putin se retrage în luna mai după două mandate. El îl susţine pe Medvedev, prim-vicepremier de 42 de ani, la alegerile prezidenţiale din 2 martie. Putin a declarat că este dispus să fie premier în administraţia Medvedev şi nu a exclus posibilitatea unei reveniri la Kremlin în 2012. Principala forţă a Kremlinului este creşterea economică mare, alimentată de preţurile mari la petrol şi gaz, principalele exporturi ruse. Indiciu al încrederii lui Putin în propria sa longevitate, guvernul pregăteşte o strategie pentru dezvoltare socio-economică până în 2020. Unii analişti şi politicieni de opoziţie cred însă că elita conducătoare îşi va pierde din influenţă spre jumătatea mandatului lui Medvedev dacă, aşa cum prevăd mulţi observatori, economia încetează să mai alimenteze creşterea puterii de cumpărare, aceasta fiind principala aşteptare a alegătorilor.