x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ruşii îi cer extrădarea, thailandezii îl trimit pe Viktor Bout într-o închisoare de maximă siguranţă

Ruşii îi cer extrădarea, thailandezii îl trimit pe Viktor Bout într-o închisoare de maximă siguranţă

de Corina Andriuta    |    08 Mar 2008   •   00:00
Ruşii îi cer extrădarea, thailandezii îl trimit pe Viktor Bout într-o închisoare de maximă siguranţă

10:23 • Un tribunal thailandez a ordonat sâmbătă transferarea comerciantului de arme rus Viktor Bout într-o închisoare de înaltă securitate, în timp ce avocatul său respingea acuzaţiile de sprijinire a terorismului lansate de justiţia americană, care doreşte extrădarea sa, arată vz.ru.

Un tribunal thailandez a ordonat sâmbătă transferarea comerciantului de arme rus Viktor Bout într-o închisoare de înaltă securitate, în timp ce avocatul său respingea acuzaţiile de sprijinire a terorismului lansate de justiţia americană, care doreşte extrădarea sa, arată vz.ru.

SIMPLU MILITAR? Procurorul federal de la New York l-a inculpat pe Viktor Bout pentru "complot pentru susţinere materială a unei organizaţii teroriste", FARC fiind considerată o astfel de organizaţie din 1997 la Washington."Era un militar, nu a făcut nimic rău. Thailanda este o ţară suverană şi, pentru că a fost arestat în Thailanda, este dispus să fie judecat conform legii thailandeze ", a declarat avocatul său thailandez Lak Nitiwatvichan, recomandat de ambasada Rusiei la Bangkok, adăugând că va cere eliberarea sub cauţiune în aşteptarea unui eventual proces în Thailanda. Descris în Occident ca "negustorul morţii" pentru că ar fi furnizat arme timp de 15 ani Africii, Americii de Sud şi Afganistanului, Bout a fost arestat joi la Bangkok la capătulunei operaţiuni rocamboleşti, în care agenţi americani s-au dat drept lideri ai gherilei columbiene FARC. În timp ce Statele Unite doresc extrădarea sa, autorităţile thailandeze au anunţat că Bout, în vârstă de 41 de ani, face obiectul unei anchete în Thailanda pentru a stabili dacă a folosit teritoriul acestei ţări pentru a negocia tranzacţii cu teroriştii. El a fost pus sub acuzare pentru sprijin material acordat teroriştilor, ceea ce înseamnă că riscă o pedeapsă de 10 de ani de închisoare în caz de condamnare.

BINE DISPUS. Sâmbătă, Viktor Bout a apărut la o scurtă audiere în faţa unui tribunal de la Bangkok, ridicând degetul mare în direcţia unui rus din mulţime, glumind cu poliţiştii în timp ce aştepta să fie trimis la închisoarea de maximă securitate Klong Prem. Tribunalul a ordonat menţinerea în detenţie a lui Bout, căruia i s-au luat amprentele în faţa jurnaliştilor. Bout a fost arestat joi în Thailanda în urma unei operaţiuni internaţionale la care au participat şi autorităţile judiciare române. Acuzat de trafic de arme în Africa, America de Sud şi Afganistan, Bout a fost victima unei capcane întinse de agenţia americană antidrog (DEA). Un complice al său, Andrew Smulian, a venit în România şi a negociat vânzarea de arme cu doi membri ai gherilei marxiste columbiene FARC, care erau în realitate agenţi DEA. În cadrul întâlnirilor din România s-a stabilit ca Bout să meargă în Thailanda în 6 martie pentru a finaliza tranzacţia. El a fost arestat joi la un hotel de lux din Bangkok, în timp ce Smulian este căutat în continuare.

×
Subiecte în articol: magazin bout viktor bout