x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun S-a dovedit ştiinţific. Fotbaliştii sunt inteligenţi!

S-a dovedit ştiinţific. Fotbaliştii sunt inteligenţi!

05 Apr 2012   •   15:13
S-a dovedit ştiinţific. Fotbaliştii sunt inteligenţi!

Cand jucatori de renume, precum Ashley Cole, care a impuscat accidental un elev sau Mario Balotelli, care si-a dat foc la casa aprizand artificii sunt luati in discutie, nu inteligenta lor pare a fi un subiect demn de luat in calcul.

In ciuda a ceea ce s-ar putea crede, insa, functiile cognitive ale fotbalistilor sunt mai bune ca ale oamenilor obisnuiti, acestia exceland cand vine vorba de gasirea de solutii inovative pentru o problema si fiind capabili sa rezolve mai multe sarcini in acelasi timp, se arata intr-un studiu al oamenilor de stiinta suedezi.

Cercetatorii de la Karolinska Institutet din Stockholm au testat 29 de fotbalisti din prima divizie, alaturi de sportivi din ligile inferioare si oameni oameni obisnuiti.

Acestia au fost testati aratandu-li-se o serie de puncte pe o suprafata plana, scopul testului fiind ca acestia sa uneasca punctele pentru a forma cat mai multe figuri coerente in decursul unui minut.

Scorul mediu al fotbalistilor din prima liga i-a plasat in primii 5% cei mai buni concurenti. De asemenea, fobalistii din prima liga s-au descurcat mai bine ca cei din ligile inferioare.

Liselotte Maurex, care a publicat rezultatele studiului in revista stiintifica Plos One, spune ca un bun jucator de fotbal trebuie sa gandeasca rapid si creativ.

"Testul i-a obligat sa gandeasca creativ si sa fie foarte flexibili in rezolvarea problemelor. Experienta se aseamana cu jocul de fotbal, unde trebuie sa te gandesti la diverse solutii ale unor probleme cat mai rapid", a declarat cercetatoarea.

Oamenii de stiinta suedezi spera ca cluburile de fotbal sa foloseasca teste similare, atunci cand vor sa transfere jucatori.

×