Un medic sud-african a inventat prezervativul "cu dinţi", care poate fi utilizat de femei pentru a combate tentativele de viol, informează edition.cnn.com.
Medicul Sonnet Ehlers era de gardă într-o noapte, în urmă cu 40 de ani, când a asistat la internarea unei femei care fusese violată. "S-a uitat la mine şi mi-a spus: «Dacă aş fi avut dinţi acolo...». I-am promis că voi crea ceva într-o bună zi pentru a le ajuta pe persoanele aflate în această situaţie", a declarat Sonnet Ehlers.La 40 de ani de la acest incident a fost lansat prezervativul "Rape-aXe".
Ehlers distribuie gratuit acest tip de prezervativ femeilor din oraşele sud-africane care găzduiesc meciurile de fotbal de la Cupa Mondială 2010.
Noul tip de prezervativ este din latex şi se fixează ca un tampon igienic. Prezervativul "Rape-aXe" are striaţii din cauciuc şi se ataşează de penisul bărbatului în timpul penetrării cu ajutorul unor cârlige care imită forma dinţilor.
Odată ataşat, el poate fi scos doar printr-o intervenţie chirurgicală.
"Este dureros, agresorul nu va putea nici să meargă şi nici să urineze atât timp cât îl are ataşat. Dacă va încerca să îl scoată singur, prezervativul se va strânge şi mai mult", a precizat autoarea acestei invenţii.
Sonnet Ehlers şi-a vândut casa şi automobilul pentru a realiza acest proiect şi intenţionează să distribuie gratuit 30.000 de astfel de prezervative pe durata Cupei Mondiale din Africa de Sud. Pentru a realiza designul acestui tip de prezervativ, ea s-a consultat cu o echipă de ingineri, ginecologi şi psihologi.
Criticii acestei invenţii consideră, însă, că noul prezervativ feminin nu reprezintă o soluţie viabilă pe termen lung şi le expune pe femei unui risc şi mai mare de a fi agresate de bărbaţii "prinşi" în acel dispozitiv.
Deocamdată, organizaţiile pentru drepturile omului şi ale femeilor, implicate în diverse acţiuni în Africa de Sud, precum Human Right Watch şi Care International, nu şi-au expus punctele de vedere referitoare la această invenţie.
Africa de Sud este una dintre ţările în care se înregistrează cele mai multe cazuri de viol din lume, potrivit site-ului organizaţiei Human Right Watch.
În majoritatea ţărilor africane, condamnările pronunţate de justiţie în cazurile de viol sunt destul de rare. Victimele violurilor nu au acces imediat la serviciile de îngrijire medicală, iar testele ADN care ar putea furniza dovezi împotriva agresorilor au costuri prohibitive.