x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun S-a stins “micul prinţ” al modei

S-a stins “micul prinţ” al modei

de Marinela Nardin    |    02 Iun 2008   •   00:00

•CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS
Creatorul de modă francez Yves Saint Laurent, simbol cultural al secolului al XX-lea, care a revoluţionat ţinutele feminine, a murit, duminică, la vîrsta de 71 de ani.

•CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS
Yves Saint Laurent, considerat unul dintre cei mai mari creatori de modă din lume, a murit la Paris duminică, 1 iunie. Mii de rochii şi accesorii îi poartă semnatura, însă e cunoscut în lumea întreagă mai ales ca primul stilist care a îndrăznit să îmbrace femeile în taiorul cu pantaloni, celebrul “smoking feminin”.


“Cine a văzut o colecţie de Yves Saint Laurent ştie că nu e vorba numai de modă. (...) Un întreg univers se exprimă acolo, o întreagă cultură alcătuită din pictură, muzică, literatură, cinema”, spune Pierre Bergé, cel care toată viaţa a fost alături de celebrul artist al modei.

Viaţa lui Yves Saint Laurent e aproape o legendă. S-a născut la Oran, în Algeria, în familia unui industriaş francez. La numai 21 de ani devine succesorul lui Christian Dior, înainte de a-şi înfiinţa propria casă de modă. Casa cu sigla YSL s-a născut în 1962 pe strada Spontini, în Paris. De atunci, Yves Saint Laurent a marcat istoria modei, a emancipat femeile, a coborît eleganţa şi stilul “haute couture” în stradă.


“Chanel a eliberat femeia, Saint Laurent i-a dat putere”, spunea acelaşi Pierre Bergé. Nimic mai adevărat, o dată cu prima trăsătură de creion YSL stabileşte noile coduri vestimentare ale femeii moderne, concepe modelele care o vor însoţi în drumul spre independenţă. Haine simple, dar de o eleganţă evidentă.

A creat costume pentru piese de teatru, cinema, opere, balet şi teatre de revistă. Printre clientele sale celebre au fost Paloma Picasso, Marella Agnelli şi cea care avea să-i devină prietenă apropiată, o altă imagine-simbol a francezilor, Catherine Deneuve.


În anii ’70, Yves Saint Laurent lansează parfumul Opium, cu esenţe orientale, parfum care miroase subtil a tot ceea ce e interzis. Lansarea parfumului la New York a provocat la epoca respectivă revoltă şi manifestaţii în comunităţile chinezeşti. Cîţiva ani mai devreme, creatorul reuşise deja să şocheze America cu bluza transparentă “see-through”, care dezvăluia sînii sub un nor de muselină.

“Singurul obiect de vestimentaţie pe care a regretat că nu l-a inventat el sînt blue-jeansii. Un pantalon unisex care aboleşte clasele sociale”, mai spune Pierre Bergé într-un interviu acordat ziarului Le Figaro.

În 2002, Yves Saint Laurent se retrage din lumea modei după 40 de ani de creaţie “haute-couture” care au marcat spiritele. Defileul de adio a avut loc la Centrul Pompidou din Paris şi a fost o retrospectivă a întregii sale opere.


Cu cîteva săptămîni înaintea dispariţiei sale, creatorul de modă primise Legiunea de onoare de la preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Acelaşi preşedinte a declarat ieri, la aflarea veştii despre moartea stilistului, că “Yves Saint Laurent şi-a lăsat amprenta pe o jumătate de secol de creaţie de modă, convins fiind că frumuseţea e un lux necesar tuturor”.


Personalităţi din lumea întreagă au adus un omagiu regretatului Yves Saint Laurent

Personalităţi din lumea modei, precum Francois-Henri Pinault, Valérie Hermann, Tommy Hilfiger, dar şi oameni de stat, precum preşedintele francez Nicolas Sarkozy, au adus un omagiu lui Yves Saint Laurent, decedat duminică din cauza unei tumori pe creier, la vîrsta de 71 de ani, informează Mediafax.

Înmormîntarea lui Yves Saint Laurent va avea loc vineri, la biserica Saint-Roch din Paris, a indicat, luni, Pierre Bergé, cofondator al casei de modă YSL şi apropiat al designerului. Ceremonia de înmormîntare va debuta la ora 8.30 GMT. Bergé a mai precizat pentru postul de radio RTL că starea sănătăţii lui Saint Laurent era foarte gravă de aproximativ un an şi că, în 2007, a fost diagnosticat cu “o tumoare pe creier”.

Preşedinta companiei Yves Saint Laurent, Valérie Hermann, Francois Pinault şi Francois-Henri Pinault, patronii grupului de lux PPR, Robert Polet, preşedinte al Gucci Group, au adus un omagiu creatorului decedat la Paris, la vîrsta de 71 de ani. Valérie Hermann a amintit într-un comunicat că Saint Laurent, “prin geniul său, a revoluţionat codurile modei şi a stiut să-şi pună semnătura inimitabilă”. “ADN-ul unei mărci este esenţial, Stefano Pilati şi cu mine vom face totul pentru a-l păstra”, a adăugat aceasta.

Francois Pinault şi Francois-Henri Pinault au indicat, într-un comunicat, că odată cu moartea lui Saint Laurent, “moda franceză şi mondială pierde un geniu” care “a făcut femeia să strălucească şi i-a permis să-şi elibereze frumuseţea şi misterul”. Robert Polet, preşedinte al Gucci Group, a spus că Saint Laurent “lasă în urma sa un gol mare, dar şi o moştenire sublimă”.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a lăudat geniul creator al lui Saint Laurent: “Era convins că frumuseţea este un lux de care au nevoie toate femeile şi toţi bărbaţii”. Premierul francez Francois Fillon a salutat în acesta “un creator excepţional, care a marcat profund istoria haute couture”, în timp ce ministrul francez al Culturii, Christine Albanel, a spus că Saint Laurent “va rămîne un mare creator, un inventator al femeii moderne, îmbrăcată în stofe de lumină, seducţie şi dorinţă”. “Sunt întristat din cauza acestei pierderi legendare”, a declarat creatorul de modă Tommy Hilfiger.

×