x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sa fii lider

Sa fii lider

01 Iul 2005   •   00:00
Sa fii lider
CARTE
Se poarta. Toata lumea citeste cartile apartinand literaturii motivationale. Ati incercat? Merita, cu siguranta.

"Cum sa flirtezi cu femeile", "Cum sa nu fii respins de grup", "Cum sa il gasesti pe Mr Right", "Cum sa iti educi copilul". "Cum sa...", "Cum sa...". Carti la moda, care se citesc pe nerasuflate - datorita si limbajului accesibil - si se vand in draci. Mai ales in Occident.

LECTURA. O astfel de lectura la moda ne ofera Editura Curtea Veche, propunandu-ne "Inteligenta emotionala in leadership". Titlu oarecum arid, care nu implica o lectura pe masura.

REUSITA. Daniel Goleman este cel care a schimbat pentru totdeauna coordonatele conceptului de "reusita in viata". El a dezvaluit omenirii ca maniera in care relationam cu noi insine si cu ceilalti, pe care a numit-o inteligenta emotionala, garanteaza intr-o mai mare masura reusita in viata decat acumularea de titluri si diplome.

CERCETATORI. Alaturi de Richard Boyatzis si Annie McKee, cercetatori in domeniul emotiilor, Daniel Goleman a explorat rolul jucat de inteligenta emotionala in leadership. Bazandu-se pe conexiunile demonstrate de neurologie intre succesul/esecul unei organizatii si stilul de conducere, autorii sustin ca sanatatea organizatiei depinde de capacitatea liderului de a-si gestiona emotiile. Daca un lider emana energie si entuziasm in orice conditii, organizatia sa prospera, dar daca liderul transmite emotii negative si disonanta, atunci intreaga organizatie are de suferit.

COMPETENTE. Indrumati de autorii cartii, liderii pot invata sa-si evalueze, sa-si dezvolte si sa-si perpetueze competentele ce tin de inteligenta emotionala, precum empatia sau autocunoasterea; pot deveni astfel o sursa de inspiratie pentru ceilalti si pot cultiva metode rezonante de formare si de conducere a echipelor. Orice persoana care actioneaza ca un lider pentru un grup de discipoli, indiferent de nivelul ierarhic, exercita o functie de conducere; prin urmare, este direct interesat de cunostintele care ii vor aduce cresterea performantelor individuale si de grup si ii vor da satisfactia unei relatii reusite cu sine si cu ceilalti.

Cine e Daniel Goleman?
Daniel Goleman este redactor la The New York Times. Principalele teme pe care le abordeaza in articolele sale sunt inspirate din stiintele comportamentale si ale functionarii creierului. A predat la Harvard (unde si-a luat si doctoratul) si la inceputul carierei sale de ziarist a fost redactor principal la Psychology Today.

SEMNALE EDITORIALE

Vampirul Vittorio

Editura Rao. Anne Rice si-a caracterizat romanul drept versiunea, in lumea intunecata a vampirilor, a ingalabilei povesti a lui Romeo si a Julietei. In Florenta secolului al XV-lea, tanarul Vittorio di Raniari asista la masacrarea familiei sale de o hoarda demonica. Setea de razbunare si iubire pentru frumoasa Ursula il poarta intr-un vartej ametitor spre adancurile cele mai intunecate ale religiei si catre transformarea implacabila in vampir, care il va marca pentru eternitate.

Asasinarea profesorului Culianu

Editura Polirom. "Volumul lui Ted Anton reprezinta reconstituirea detaliata a unei crime in jurul careia s-a facut multa publicitate, iar solutia sugerata de autor are semnificatie. Este totodata si o carte despre un mit si constituie o lectura fascinanta", crede Umberto Eco. Ted Anton a studiat cartile si articolele savantului, i-a citit corespondenta, i-a consultat jurnalul intim pentru a realiza imaginea complexa a lui Culianu. Rezultatul este incredibil.

Mafia din Balcani

Editura Vivaldi. Publicata in cadrul colectiei "Culisele politicii", cartea lui Norbert Mappes-Niediek, ziarist si apoi consilier al insarcinatului Special al ONU in fosta Iugoslavie, este "o admirabila analiza a problemelor de securitate si politice ale vestului Balcanilor", conform Neue Zuricher Zeitung. Cartea atrage, deopotriva, prin investigatia profunda si cuprinzatoare. Iar multimea faptelor o transforma intr-un raport extrem de interesant si atragator.

Emotia

Editura All. Iubirea a fost inventata de poetii europeni in Evul Mediu? Castigul la loterie v-ar face fericit? Este posibil sa se construiasca roboti care sa aiba sentimente? Acestea sunt numai cateva dintre intrebarile incitante explorate in ghidul acesta al celor mai recente teorii despre emotii. Inspirandu-se dintr-un spectru larg de cercetare stiintifica, de la antropologie si psihologie la neurologie si inteligenta artificiala, cartea lui Dylan Evans il conduce pe cititor intr-o calatorie fascinanta printre sentimentele omenesti.
×