x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Să ne cunoaştem scriitorii - Şofer de autobuz în Elveţia laureat al premiul literar Robert Walser,

Să ne cunoaştem scriitorii - Şofer de autobuz în Elveţia laureat al premiul literar Robert Walser,

11 Feb 2008   •   00:00

19:29 Premiul literar Robert Walser pentru primul roman a fost decernat, anul acesta, unui scriitor român, Marius Daniel Popescu, pentru cartea sa "La symphonie du loup", care trăieşte la Lausanne (Elveţia) din 1990, unde este şofer de autobuz, informează tsr.ch.




 
Premiul literar Robert Walser pentru primul roman a fost decernat, anul acesta, unui scriitor român, Marius Daniel Popescu, pentru cartea sa "La symphonie du loup", care trăieşte la Lausanne (Elveţia) din 1990, unde este şofer de autobuz, informează tsr.ch.

Preşedintele juriului, Daniel Rothenbühler, a declarat, pentru cotidianul Le Matin, că romanul a cucerit prin "stil şi povestire".

De la crearea sa, în 1978, este pentru prima dată când premiul Walser este decernat unui scriitor din Elveţia romandă. Premiul literar Robert Walser, atribuit de oraşul Biel/Bienne, unde s-a născut scriitorul Robert Walser, şi de cantonul Berna. Din 2004, el este acordat, alternativ, unei lucrări de debut în limba germană şi unei în franceză. Premiul are o valoare de 20.000 de franci elveţieni.

"Este o foarte frumoasă surpriză", a declarat Marius Daniel Popescu pentru Le Matin. Stabilit la Lausanne, în 1990, el este şofer în transportul public din Lausanne.

"Pentru unii, sunt un personaj un pic bizar. Sunt şofer de autobuz, român, ţigan, şi un mare petrecăreţ", a explicat scriitorul născut în 1963. El a mai spus că se simte mândru că a reuşit să înveţe limba ţării în care trăieşte. La sosirea în Elveţia, scriitorul nu vorbea deloc franceza.

Cu cei 20.000 de franci câştigaţi, Marius Daniel Popescu speră să poată traduce "La symphonie du loup" în mai multe limbi şi să se ocupe de un al doilea roman.

Marius Daniel Popescu, născut la Craiova în 1963 şi stabilit la Lausanne din 1990, unde îşi câştigă existenţa ca şofer de autobuz, este poet şi prozator. El a început să compună şi să publice poezii în România, unde i-au apărut patru astfel de culegeri. Prima sa lucrare de poeme în limba franceză, intitulată "4 x 4", publicată la Lausanne, a fost urmată, în 2004, de "Arrets déplacés", care a obţinut premiul Rilke în 2006. În 2004, el a lansat publicaţia literară Le Persil.

Căsătorit cu artista Marie-José Imsand, Marius Daniel Popescu este tatăl a doi copii.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin premiul