Este concluzia cercetătorilor, ca urmare a studiilor efectuate de un grup de climatologi londonezi asupra fenomenului de incălzire globală, spusă mai pe inţelesul nostru, al romănilor inghiţitori de clişee epocale.
Este concluzia cercetătorilor, ca urmare a studiilor efectuate de un grup de climatologi londonezi asupra fenomenului de incălzire globală, spusă mai pe inţelesul nostru, al romănilor inghiţitori de clişee epocale.
Nu mai vin americanii! Sau poate doar inot, căci calcule recente arată că anul 2100 va oferi o drastică consistenţă replicii gangsterilor din filmele de serie B "sleeping with fishes" ("dormind cu peştii"), intr-un New York scufundat de apele Atlanticului.
Anunţul egalează cel mai sumbru scenariu de film: două treimi dintre cele mai mari oraşe ale lumii aflate in zone de coastă, insumănd astăzi peste 634 de locuitori, sunt direct ameninţate de nivelul crescut al mărilor. "In această ecuaţie, problema nu constă in perspectivele sumbre pe care la aduce data aproximativă ce reiese din calculele noastre", a declarat Phil McGinley, diretorul departamentului pentru studiul curenţilor marini din cadrul NY Meteorological Research Centrum. "Semne ale acestui an 2100 se pot vedea incă de astăzi, cănd zonele de coastă sunt din ce in ce mai des teatrul unor inundaţii catastrofale şi care se vor repeta pe parcursul anilor la intervale din ce in ce mai scurte. Cazul Indoneziei e din păcate un trist exemplu".
Geografii⦠fatidice. Alături de Indonezia şi China, India, Bangladesh sau Vietnam, toate state cu mari aglomerări urbane, sunt principalele zone de risc de pe coastele de sud-est ale Asiei. Continentul de la antipozi şi Africa se adaugă sumbrului clasament de 180 de state ameninţate de rata alertă a creşterii nivelului mărilor, cu peste 58 de centimetri pănă la sfărşitul secolului. "Chiar dacă cifra pare nesemnificativă, impactul ei real poate fi devastator", avertizează Rajendra Pachauri, director al IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change). "Să nu uităm că, in principalele zone de risc, aproape in exclusivitate dependente de agricultură, inundarea terenurilor arabile este egală cu o condamnare la moarte".
Logistica morţii. "Cunosc bine situaţia Indiei şi a Bangladesh-ului. Pe o scară de 1 la 10, aceste două state sunt pregătite doar in proporţie de 0,5 % să facă faţă unei asemenea catastrofe de proporţii", subliniază climatologul Atiq Rahman. "Lovitura va fi suportată aproape in exclusivitate de populaţia dependentă de mica agricultură, care trăieşte oricum la limita subzistenţei".
Dar şi statele puternic industrializate se află pe lista victimelor acestui "worst case scenario" dat publicitaţii de climatologi. Totuşi, conform aceloraşi calcule, există şanse foarte mici ca un continent precum America să fie afectat direct. Aici temerea planează, ca de regulă, mai cu seamă in domeniul emigraţiei din zonele sinistrate. Soluţii insă nu există.
Scafandrieri ne facem, cum zicea Nenea Iancu. Că nici Marea Neagră n+o să mai fie singurul nostru vecin mai de Doamne-ajută!