x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Saddam: "Arme ascunse? Aşa i-am păcălit pe toţi"

Saddam: "Arme ascunse? Aşa i-am păcălit pe toţi"

02 Ian 2009   •   00:00

George Piro, agentul american care l-a interogat pe Saddam Hussein în celula sa, a dezvăluit în raportul secret de 700 de pagini pe care l-a elaborat că fostul dictator irakian i-a mărturisit că invocatele arme de distrugere în masă ''erau simple vorbe, un truc pentru a păcăli lumea'', scrie ziarul italian La Stampa, care citează revista germană Der Spiegel.



SUA au acordat o atenţie specială agentului care urma să îl interogheze pe Saddam Hussein în celula sa, alegând un american cu părinţi arabi, loial faţă de SUA şi familiarizat cu mentalitatea irakiană, un om capabil să câştige încrederea lui Saddam şi să-i smulgă un eventual secret,
Persoana aleasă a fost George L. Piro, ''patriot'' american dar şi cetăţean al lumii arabe, capabil să poarte o conversaţie jovială, dar şi un agent nemilos.

Timp de şase luni, până la proces, Piro l-a vizitat în celulă pe Saddam aproape zilnic. El a fost pregătit pentru misiunea sa de experţi ai CIA care i-au arătat profilul psihologic al lui Saddam subliniind punctele sale slabe: un megaloman cu o voinţă de fier care, crescut fără tată şi fără bani, şi-a netezit cu ferocitate calea spre sferele puterii.

Faţă de SUA fostul dictator manifesta o ură-iubire. Îi dispreţuia pe politicienii de la Washington, dar îi admira pe americanii ''normali''. Saddam a început însă să-l placă pe ''inchizitorul simpatic''. Astfel, a abordat subiecte tabu, începând cu prima eroare tactică pe care a comis-o: retragerea trupelor terestre după invazia Kuweitului. A doua eroare a fost că nu a crezut în invazia din 2003, subapreciind efectul atentatelor din 11 septembrie asupra americanilor, politica SUA şi ''perfidia unora de la Washington'' care îi atribuiau lui, un laic, legături cu Al Qaida şi fundamentaliştii islamici. ''Nu am avut niciodată legături cu Ben Laden. În fanaticii religioşi nu poţi avea încredere'', i-a spus Saddam lui Piro.

Legat de armele de distrugere în masă, motivul oficial invocat de SUA pentru a declara război Irakului, Saddam a recunoscut că era vorba de un truc pentru a păcăli lumea. A povestit că majoritatea armelor sale de distrugere în masă au fost eliminate în anii '90 de inspectorii ONU iar puţinele rămase au fost distruse din ordinul său.

De ce a expus riscului destinul Irakului şi propria viaţă? În opinia lui Piro, ''Saddam era convins că va putea ţine la distanţă inamicul iranian făcându-l pur şi simplu să creadă că îl putea distruge. În acest fel conta să-şi păstreze şi puterea''.

Prin urmare, Saddam se temea de Teheran, nu de Washington, sau cel puţin până când nu a văzut sosind avioanele şi trupele americane.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: saddam lumea