x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sangele Sfant si Sfantul Graal

Sangele Sfant si Sfantul Graal

de Sebastian S. Eduard    |    02 Sep 2005   •   00:00
Sangele Sfant si Sfantul Graal
CARTE
Editura Rao a scos pe piata "Sangele Sfant si Sfantul Graal" a trio-ului Michael Baigent, Richard Leigh si Henry Lincoln, carte despre care autorii spun ca s-a constituit in "sursa de inspiratie" pentru "Codul lui Da Vinci". Plagiat, adica.

CONCEPT. Pornind de la conceptul ca orice religie incearca sa ofere un sens al existentei primind, in schimb, increderea deplina a credinciosilor, cei trei autori analizeaza modul in care, istoric si teologic, s-a cristalizat religia crestina si, mai ales, dogma crestina. De pe pozitii partizane din punct de vedere religios, se mai spusesera lucruri legate de personajul istoric Iisus. Iisus-omul mai fusese subiect de opera literara. Dogma crestina mai fusese demontata de pe pozitia ateului sau a ereticului. Dar numai Lincoln, Baigent si Leigh, in Sangele Sfant si Sfantul Graal, reusesc sa integreze intr-un tot unitar aceste argumente, ipoteze, date istorice, teorii ale conspiratiei.

Punand sub semnul intrebarii modul in care biserica crestina ofera un sens al existentei, autorii ajung sa ofere ei insisi cititorilor un sens al existentei, ajung sa creeze o adevarata religie laica.

Dar toate cele de mai sus sunt scrise nu in formatul plicticos al unei lucrari erudite, ci sub forma unui adevarat roman politist si ezoteric din familia selecta a Numelui trandafirului si a Codului lui Da Vinci.

ROMAN POLITIST. Un roman "politist" respecta regula nararii de la sfarsit catre inceput a povestii pentru a starni interesul si a spori misterul. In sens cronologic, povestea este urmatoarea: inca din epoca Vechiului Testament, termenul de Mesia era echivalent cu "rege de drept". Acest rege de drept era asteptat de poporul evreu pentru a elibera Palestina ocupata de romani. Prin ascendenta sa, Iisus a fost acest rege de drept, dar nu a reusit sa domneasca niciodata. Suntem astfel condusi pe numeroase piste care dovedesc, toate, ca Iisus a fost insurat, poate cu Maria Magdalena, poate cu alte Marii care apar in Evanghelii, si a avut copii. Daca Maria Magdalena a fost mama copilului sau, ea l-a adus cu ea in Franta atunci cand a parasit Palestina. A adus in Franta Graalul, adica fiul regelui de drept, mostenitorul dinastiei lui David, nu un obiect - cupa folosita la Cina cea de taina sau altceva. Descendentii lui Iisus, ajunsi astfel in Franta, au dat nastere primei dinastii europene, aceea a merovingienilor, si pareau sa se indrepte, pe baza fabuloasei lor legaturi de sange cu Iisus, catre stapinirea Europei. Au intrat insa in conflict cu Vaticanul, pierzand tronul in urma unei conspiratii.

SEMNALE EDITORIALE
Carte de bucate
EDITURA ANDREAS. Cartea de bucate a lui Nicolae Colea Olexiuc cuprinde 1.200 de retete verificate de catre un maestru bucatar in peste 50 de ani de experienta. Retetele apartin atat bucatariei internationale, cat si celei straine - iar felurile de mancare, alese atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti sunt atat mancaruri obisnuite, cat si de post. Un sumar bogat care in peste 300 de pagini nu ocoleste aperitivele, bauturile, conservarea legumelor, confierea fructelor sau prepararea dulciurilor de casa.



Feng Shui
EDITURA POLIROM. Cum sa-ti aranjezi casa ca sa-ti schimbi viata. Armonia si echilibrul locuintei dumneavoastra sunt in corelatie cu suflul universal (chi). Respectand principiile de baza ale Feng Shui, stravechea arta de amenajare a locuintei, va asigurati o buna relatie cu dumneavoastra insiva, cu ceilalti, cu spatiul in care traiti si cu intregul Univers. Campul energetic al mediului inconjurator poate fi directionat in folosul obtinerii tuturor obiectivelor pe care vi le-ati impus in viata.



Obezitatea
EDITURA BOGDANA. Prof. Dr. Ioan Dragan, membru al Academiei de Stiinte Medicale, ne propune "Obezitatea", un manual util care trece in revista cam tot ceea ce trebuie sa stim despre aceasta boala. Ce este obezitatea, cum se manifesta, cum se calculeaza greutatea si compozitia corporala, clasificarea si cauzele obezitatii, tratamentul preventiv si curativ precum si trecerea in revista a mai multor regimuri alimentare - iata cateva capitole care va vor interesa cu siguranta.



100 de minuni din miere
EDITURA CURTEA VECHE.In fine, daca stati bine la capitolul silueta, atunci inseamna ca va da mana sa incercati macar una dintre cele "100 de minuni din miere". Si sa nu va ganditi ca mierea e buna numai la indulcirea prajiturilor si a dulciurilor! Cu miere se prepara carnuri fierte sau fripturi, diferite mancaruri cu carne, sosuri, bauturi. In aceasta culegere - care nu este nicidecum completa - autorii incearca sa va dea o imagine despre diversitatea preparatelor cu miere.




×