x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sârbii nu renunţă la Kosovo

Sârbii nu renunţă la Kosovo

16 Feb 2009   •   00:00

Primul ministru sârb Mirko Cvetkovic spune că guvernul sârb este cel care îşi asumă responsabilitatea soluţionării problemelor în Kosovo şi Metohija, parte a Serbiei aflată la ora actuală sub protectorat al ONU, informează Tanjug şi Agerpres.



Declaraţia de independenţă a Kosovo a guvernului provizoriu de la Pristina a periclitat serios legislaţia internaţională, securitatea regională şi siguranţa populaţiei provinciei, a spus Cvetkovic în timpul sărbătoririi Zilei Suveranităţii Serbiei în localitatea Orasac. "Cu toate acestea, guvernul Serbiei nu va renunţa în nicio circumstanţă la Kosovo şi Metohija. Am optat pentru folosirea mijloacelor legitime şi paşnice în lupta pentru Kosovo şi Metohija", a mai declarat Cvetkovic, reamintind că Serbia marchează succese în încercările sale diplomatice pentru anularea independenţei autoproclamate a provinciei conform legislaţiei internaţionale.

Serbia pregăteşte în amănunţime argumente pentru procesul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie. În acelaşi timp, Serbia pregăteşte planuri detaliate pentru întoarcerea refugiaţilor în provincia sa din sud. "Ţelul tuturor cetăţenilor din Kosovo şi Metohija este de a trăi în pace, de a nu se teme pentru copiii lor, a avea posibilitatea să îşi câştige existenţa în ţara lor şi pe pământul lor. Noi ne vom atinge această ţintă cu răbdare şi sânge rece. Viitorul nu este constituit prin conflicte, ci prin acorduri şi popoarele care trăiesc în regiune ar trebui să aibă încredere unele în celelalte. A venit timpul să se iniţieze un proces sănătos de reconciliere, de a pune bazele unor fundaţii sigure pentru viitor", a declarat Cvetkovic, subliniind totodată că Serbia are nevoie de prieteni atât în Occident cât şi în Est.

×
Subiecte în articol: lumea