STIINTA
Cassini a calatorit 7 ani in cautarea planetei
Anul trecut, NASA a lansat pe orbita planetei Saturn nava spatiala Cassini. Misiunea - studiul partii nevazute a lui Saturn.
|
Cassini se apropie de cercurile lui Saturn |
Intr-un articol al reputatului astronom David Tenenabaum se arata ca una dintre descoperirile facute de Cassini in misiune a fost aceea ca semnalele
radio si semnalele luminoase ale lui Saturn sunt de aproximativ un milion de ori mai intense decat cele de pe Pamant. In iulie anul trecut, la sapte ani dupa lansare, Cassini a devenit primul satelit care a orbitat in jurul lui Saturn, in cadrul unei misiuni care a costat 3,3 miliarde de dolari. Imaginea alaturata a fost luata de la o distanta de 618.000 km departare de planeta.
PLANETA ELECTRICA. Impulsuri electrice puternice determina semnale radio pe masura. Or, activitatea electrica de pe Saturn a fost determinata de Cassini de la o distanta de 161 de milioane de kilometri. Pentru comparatie, sa spunem ca semnalele electrice de pe Pamant sunt captate de navele spatiale de la o distanta de numai 90 de kilometri. Dupa un algoritm simplu, cercetatorii au stabilit ca activitatea electrica de pe Saturn este de aproximativ un milion de ori mai intensa decat cea de pe Pamant. Gurnett spune ca este o activitate de o "intensitate incredibila".
Daca aceasta activitate este intr-adevar incredibila, cum se face ca n-a vazut-o nimeni? Poate pentru ca impulsurile electrice apar in atmosfera densa a lui Saturn, acolo de unde lumina nu se poate observa.
Daca observatoarele astronomice nu se pot lauda ca au putut observa activitatea electrica de pe Saturn, nu acelasi lucru il pot spune despre furtunile de nori care coincideau cu semnalele de lumina.
PLANETA ESTETICA. In orice caz, Saturn, notorietatea lui Saturn nu rezida in asemnalele luminiscente, ci in superbele inele de praf care-l inconjoara. Din motive de securitate, Cassini nu a trecut prin inele, ci s-a pozitionat in insulele lipsite de praf din interiorul inelelor. Chiar si aici insa, receptorii au inregistrat impacturi importante cu particule de praf.
Cand particulele microscopice de praf au lovit Cassini cu o viteza de 20 de kilometri pe secunda, ele au creat un nor de plasma si un semnal electric minor, receptionat de antena situata in apropiere. Chiar si intre doua inele ale planetei, impactul a sunat ca nota do de jos - "fasaie ca atunci cand cauti un post de radio".
Dupa zgomotul crescendo facut de undele radio, Gurnett a apreciat ca distanta dintre doua inele ale planetei Saturn este de aproape 300 de kilometri.
In afara de praf si impulsuri electrice materializate in lumina, Cassini a putut sa adune date interesante despre campul magnetic al lui Saturn: o zi dureaza o rotatie completa.
PLANETA ZILNICA. Garnett incearca sa explice cum se ajunge la aceste masuratori extrem de precise. "Ideea e ca emisiile radio sunt produse de particule incarcate electronic, iar miscarea lor este controlata de campul magnetic al planetei, care se afla in legatura cu substraturile ei cele mai profunde.
Cand Voyager a studiat planeta Saturn in 1980 - 1981, a stabilit ca o zi are durata de 10 ore si 39 de minute. Un sfert de secol mai tarziu, Cassini a stabilit ca o zi dureaza cu 6 minute mai mult decat stabilise Voyager. "Este de neconceput ca Saturn sa-si fi micsorat miscarea de rotatie in 23 de ani", a spus Gurnett, care adaugat ca Saturn este o anomalie, "un puzzle pentru astronomi".
ULTRAPERFORMANTA
|
Cassini este dotata cu douasprezece instrumente ultraperformante destinate masuratorilor si fotografierii. Printre ele - un aparat pentru masurarea activitatii undelor radio si ale plasmei, pusa la punct de Don Gurnett, profesor de astronomie la Universitatea din Iowa. Gurnett a ascultat semnalele radio din spatiu timp de mai multe zeci de ani. Chiar inainte ca nava Cassini sa ajunga pe orbita planetei Saturn, aparatul a inceput sa trimita "acasa" dovezi ale activitatii electrice.
|
|
Colesterolul
si tumorile
Oamenii de stiinta din SUA au descoperit ca un nivel ridicat al colesterolului poate grabi procesul de aparitie si crestere a cancerului de prostata, relateaza Rompres. Potrivit cercetatorilor, nivelul crescut al colesterolului faciliteaza cresterea tumorilor in corp. In acest context, in viitor, medicamentele folosite in tratamentele de reducere a colesterolului ar putea fi utilizate si in combaterea diverselor tipuri de cancer.
Gaura neagra in New York!
Nu intrati panica, dar o gaura neagra a fost mult mai aproape decat va puteati inchipui. Savantii americani au creat o gaura neagra intr-un laborator din New York. Din fericire, nu a fost una de genul care ar fi putut inghiti intrega noastra planeta si a durat foarte putin - a miliarda parte dintr-o nanosecunda. Caldura generata a fost de 300 de milioane de ori mai mare decat temperatura de pe suprafata soarelui. O gaura neagra reprezinta o regiune din spatiu care are atat de multa masa concentrata in ea incat nici un obiect din apropiere nu poate scapa de atractia ei gravitationala.
Formula magica
Un om de stiinta german a calculat o formula pentru obtinerea unei relatii fericite, in care atitudinea critica trebuie anulata de cinci complimente. Dr. Hans-Werner Bierhoff, din cadrul Universitatii Ruhr din Bochum, sustine ca unul din parteneri trebuie sa-si complimenteze perechea de cinci ori pentru fiecare critica pe care i-o adreseaza.
|