x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Scandalul samsarilor / Două nume grele, încă rămase în sertarele DNA

Scandalul samsarilor / Două nume grele, încă rămase în sertarele DNA

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Ian 2008   •   00:00
Scandalul samsarilor / Două nume grele, încă rămase în sertarele DNA

12:18 • Procurorii DNA aşteaptă rezultatele comisiilor rogatorii făcute şi pentru transferul lui Adrian Mutu de la Dinamo la Internazionale Milano şi Marius Niculaie de la Dinamo la Sporting Lisabona, au declarat surse judiciare. Confom unor informaţii, primite pe surse, procurorii DNA mai ţin la sertar două nume grele din fotbalul românesc. 

Procurorii DNA aşteaptă rezultatele comisiilor rogatorii făcute şi pentru transferul lui Adrian Mutu de la Dinamo la Internazionale Milano şi Marius Niculaie de la Dinamo la Sporting Lisabona, au declarat surse judiciare. Confom unor informaţii, primite pe surse, procurorii DNA mai ţin la sertar două nume grele din fotbalul românesc. Unul dintre acestea se pare că este sponsor al unei importante grupări din Liga 1 iar celălalt personaj este tocmai cel care a trădat marea parte a grupului de acuzaţi de către DNA. Cine sunt aceste personaje? Probabil, zilele următoare vom putea face cunoscută întreaga poveste!

SE STRÂNGE LAŢUL. Conform procurorilor, printre persoanele vizate de extinderea cercetărilor în dosar s-ar putea afla şi Nicolae Badea, preşedintele Consiliului de Administraţie de la FC Dinamo. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat joi începerea urmărirea penală împotriva a zece impresari şi patroni de cluburi de fotbal de mai multe infracţiuni şi de prejudicierea a patru cluburi cu suma de 10 milioane de euro. Potrivit DNA, cei vizaţi de procurori în acest caz sunt: impresarii Ioan Becali, Victor Becali şi Gheorghe Popescu, patronul clubului de fotbal Rapid Bucureşti - Gheorghe Copos, avocatul Sică Puşcoci, fostul director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi - Mihai Stoica, preşedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo - Cristian Borcea, fostul preşedinte al clubului de fotbal Dinamo - Mircea Stoenescu, preşedintele clubului de fotbal Gloria Bistriţa - Jean Pădureanu şi acţionarul la clubul de fotbal Dinamo - Gheorghe Neţoiu.

ANCHETA. Procurorii au început urmărirea penală împotriva celor zece, în data de 10 ianuarie, în baza răspunsurilor primite în cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate în mai multe state de pe bătrânul continent şi Asia (între care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia) precum şi analizele efectuate de Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) şi Garda Financiară. Din probele administrate în dosar a rezultat că persoanele mai sus menţionate, împreună sau în parte, prin tranzacţii ilegale şi folosire de interpuşi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităţi de impresariat. Astfel, conform probelor administrate a rezultat că, în perioada 1999 – 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine şi Olanda, iar ulterior, unii dintre învinuiţi şi-au însuşit în interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi rezultate din transferul în străinătate a 12 fotbalişti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sănmărtean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire. Potrivit procurorilor, prin faptele descrise a fost cauzat, în dauna celor patru cluburi, un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentând diferenţa dintre sumele real încasate prin transferurile de fotbalişti şi sumele efectiv înregistrate în contabilitatea cluburilor. Prin neînregistrarea în contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri şi implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o sumă de peste 1,7 milioane de euro. Totodată, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de către Federaţia Română de Fotbal procentajul aferent fiecărui transfer, în conformitate cu reglementările interne, prejudiciul în dauna Federaţiei totalizând aproximativ 600.000 euro. În perioada 14 - 17 ianuarie, toţi învinuiţii au luat la cunoştinţă infracţiunile pentru care sunt cercetaţi, potrivit art.6 alin3 din Codul de Procedură Penală, precizează DNA.

×
Subiecte în articol: magazin dinamo fotbal