Schimbările climatice riscă să reducă la zero 50 ani de luptă împotriva sărăciei, avertizează organizaţia umanitară Oxfam, într-un raport dat publicităţii luni, cu două zile înainte de summitul G8 din Italia, notează AFP.
"Adevăratul cost al schimbărilor climatice nu se va măsura în dolari, ci în milioane sau miliarde de vieţi", afirmă raportul, chemând statele industrializate să se angajeze imediat la reducerea cu cel puţin 40% a emisiilor lor de gaze cu efect de seră până în 2020.
Schimbările climatice figurează pe agenda summitului G8 /SUA, Canada, Rusia, Japonia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia/ care se deschide miercuri la L"Aquila, în Italia, cu cinci luni înaintea conferinţei ONU de la Copenhaga care vizează încheierea unui nou acord mondial împotriva încălzirii globale.
Raportul Oxfam, intitulat "Costul uman al schimbărilor climatice", se bazează pe concluziile a 2.500 oameni de ştiinţă reuniţi în martie în Danemarca, ale căror previziuni au fost coroborate cu studiile agenţiilor ONU pentru agricultură, sănătate şi refugiaţi, şi cu observaţii făcute în cele o sută de state unde activează organizaţia umanitară.
Seceta, inundaţiile şi fenomenele extreme care vor însoţi dereglarea climei vor avea efecte deosebit de severe asupra alimentaţiei şi sănătăţii în ţările din sud, cu grave repercusiuni şi asupra securităţii, afirmă documentul Oxfam.
Acesta avertizează în primul rând asupra riscului de înmulţire a situaţiilor de foamete, dat fiind că anumite culturi de bază cum sunt porumbul şi orezul, vitale în ţările cele mai sărace, sunt foarte sensibile la creşterile de temperatură şi la fenomenele meteo extreme.
La o creştere de 1°C, randamentul culturii de orez, de pildă, scade cu 10%. Potrivit unui raport al Băncii Asiatice de Dezvoltare, producţia de orez în Filipine ar putea scădea cu 50-70 procente până în 2020. Producţia de porumb, alimentul de bază pentru peste 250 milioane de locuitori ai Africii de Est, se va reduce cu cel puţin 15% într-o mare parte a Africii subsahariene şi Indiei.
Chiar şi în Europa Occidentală, aminteşte Oxfam, vara caniculară din 2003 (cu până la 6°C peste temperaturile normale), a dus la scăderea cu 20% a producţiei în Franţa şi până la 36% în unele regiuni din Italia.
În ce priveşte grâul, cultivarea lui va beneficia de încălzirea climatică în Europa de Nord şi în Canada, în schimb randamentul său se va reduce cu 50% în câmpiile din India până în 2050, ameninţând siguranţa alimentară a 200 milioane persoane.
Schimbările climatice sunt însoţite şi de creşterea morbidităţii prin boli tropicale, care riscă să infecteze sute de milioane de oameni în zone unde acestea nu erau cunoscute.
"Dacă nu vom acţiona imediat, încălzirea globală ar putea atinge 4°C, cu toate consecinţele sociale şi ecologice pe care le implică", atrage atenţia prof. Diana Liverman, de la Universitatea Oxford.
G8 ar urma să convină asupra recunoaşterii pragului de 2°C suplimentare (faţă de nivelul preindustrial) drept limită a încălzirii ce nu trebuie depăşită. Într-un secol însă, temperatura pe Terra a crescut deja cu aproape 1 grad, conchide AFP.
Citește pe Antena3.ro