x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SCUTIREA DE VIZE - Declaraţie româno-americană privind criteriile Visa Waiver

SCUTIREA DE VIZE - Declaraţie româno-americană privind criteriile Visa Waiver

de Mihaela Matachita    |    22 Oct 2008   •   00:00

MAE a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că România şi SUA vor semna o declaraţie ce va confirma voinţa Bucureştiului de îndeplinire a criteriilor Visa Waiver, inclusiv prin implementarea Programului "Air Marshals" pe cursele aeriene directe România-SUA.



Accesul efectiv în Programul Visa Waiver, de scutire de vize pentru românii care călătoresc în SUA, este condiţionat şi de îndeplinirea unui set de criterii tehnice, prevăzute explicit de legislaţia americană. Potrivit MAE, criteriile sunt în curs de a fi îndeplinite. În prezent, rata de refuz este de 25%, faţă de 37,7% la începutul lunii octombrie 2007 şi 31,3% în ianuarie 2008. MAE susţine că scăderea ratei de refuz până la pragul de 10% prevăzut de legislaţia americană este un proces gradual, aşa cum o demonstrează şi experienţa altor state europene. Potrivit MAE, o evoluţie pozitivă o va reprezenta şi semnarea cu partea americană, în perioada următoare, a unei declaraţii privind măsurile bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, aici găsindu-şi locul şi schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste, raportarea paşapoartelor furate/pierdute şi implementarea Programului "Air Marshals" pe cursele aeriene directe România-SUA.

Preşedintele George W. Bush a anunţat săptămâna trecută că Statele Unite au renunţat la obligativitatea vizelor pentru Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Coreea de Sud, ţări care au avut o rată de refuz sub 10%. Cetăţenii acestor ţări care călătoresc în SUA trebuie doar să se înregistreze online în prealabil şi să posede paşapoarte biometrice. Bush şi-a exprimat speranţa că şi cetăţenii României şi Bulgariei vor beneficia în curând de acelaşi tratament.


 

×
Subiecte în articol: lumea