O carte în curs de apariţie în SUA susţine că savanţii sovietici au furat ideea bombei cu hidrogen de la americani. Autorii volumului evocă, în sprijinul acestei teze, o dispută mai veche între savanţii sovietici din domeniul nuclear - referitor la cine dintre ei a jucat rolul principal în crearea bombei cu hidrogen, susţine cotidianul The New York Times.
Volumul, intitulat "The Nuclear Express: A Political History of the Bomb and its Proliferation", urmează să vadă lumina tiparului în luna ianuarie, sub semnătura lui Thomas C. Reed şi Danny B. Stillman. Cei doi autori încearcă să facă lumină asupra rolului jucat de agenţii sovietici în Statele Unite ale Americii în crearea arsenalului nuclear sovietic, citează Agerpres sursa amintită. Cei doi susţin că URSS a făcut rost de secretele legate de bomba cu hidrogen din laboratorul Los Alamos (statul New Mexico), descriind în detaliu un angajat al acestui laborator suspectat de spionaj în favoarea ruşilor, deşi nu îi fac public numele. Agentul sovietic de la Los Alamos era american, născut în SUA, simpatizant al comuniştilor. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial a activat la acest laborator, având "legături strânse" cu oamenii de ştiinţă americani care au creat bomba cu hidrogen. Unul din fizicienii de la Los Alamos, care a activat aici între 1965 şi 2000, a avut unele suspiciuni referitoare la acesta, anunţând FBI. Ancheta declanşată de Biroul Federal de Investigaţii a ajuns însă rapid într-un punct mort, în lipsa unor dovezi concludente, fiind la scurt timp închisă. Astfel, susţin autorii volumului în curs de apariţie, spionul sovietic nu a fost niciodată dat în vileag, însă el nu mai este demult în viaţă.
Istoricii consideră argumentele expuse de Thomas C. Reed şi Danny B. Stillman ca "neconcludente" dar demne de cercetat, pentru că istoria creării bombei cu hidrogen sovietice este acoperită de un văl de mister. Numărul agenţilor sovietici din rândul savanţilor americani sau de altă naţionalitate care au ajutat URSS la crearea bombei nucleare se ridică la peste 10, însă despre spionii care au contribuit la crearea bombei cu hidrogen sovietice nu se ştie aproape nimic cu exactitate. Oficial se ştie că "tatăl" bombei cu hidrogen sovietice a fost academicianul rus Andrei Saharov, dar cartea ce urmează să apară în curând în SUA pune la îndoială acest fapt, sugerând că ideea bombei nu i-a aparţinut nici pe departe acestuia, el fiind ajutat din exterior de o "cârtiţă" de la Los Alamos. Unul din membrii primei echipe care a lucrat la bomba cu hidrogen sovietică Lev Feoktistov recunoaşte într-un volum biografic apărut în 1999 că, frecvent, savanţii sovietici care activau în domeniul dezvoltării arsenalului strategic al URSS primeau din afară desenele tehnice.După cum remarcă The New York Times, specialiştii au reacţionat diferit la ideea acreditată în noul volum despre bomba cu hidrogen sovietică. Ghennadi Gorelik, biograful lui Andrei Saharov, nu crede că acesta ar fi furat secretul bombei de la americani; istoricul Priscilla Maximilian înclină de asemenea să creadă că rolul principal îi aparţine omului de ştiinţă sovietic, dar unul din creatorii bombei cu hidrogen americane Richard M. Garvin nu exclude furtul unor detalii tehnice.
Testul din 1955 al primei bombe cu hidrogen sovietice - a cărei capacitate de distrugere depăşea de 3.000 de ori explozia bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki - a constituit un moment important al războiului rece. Astfel, URSS şi SUA deţineau potenţial să se autodistrugă reciproc, după apariţia bombei cu hidrogen sovietice Washingtonul tratând cu mai multă prudenţă Moscova. Creatorul bombei cu hidrogen americane este considerat omul de ştiinţă Edward Teller, aminteşte publicaţia citată.
Citește pe Antena3.ro