x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Serghei Kuniţîn: Nu vrem să fim alipiţi Rusiei!

Serghei Kuniţîn: Nu vrem să fim alipiţi Rusiei!

17 Feb 2009   •   00:00
Serghei Kuniţîn: Nu vrem să fim alipiţi Rusiei!

Majoritatea locuitorilor Peninsulei Crimeea (sudul Ucrainei) nu-şi doresc o autonomie teritorială şi nici alipirea la Rusia, a declarat primarul Sevastopolului, Serghei Kuniţîn, numit în această funcţie prin decret de preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, relatează postul de radio Eho Moskvî.



Aflat luni într-o vizită de lucru la Moscova, acesta a afirmat într-o conferinţă de presă că cei mai mulţi dintre locuitorii Crimeii îşi leagă destinul de o Ucraină independentă. "În pofida faptului că Peninsula Crimeea este populată de o majoritate de etnici ruşi, doar în Sevastopol numărul populaţiei ruse ridicându-se la 71%, aceştia nu-şi doresc autonomie teritorială sau alipirea la Federaţia Rusă", a subliniat Kuniţîn,citat de Agerpres. Acesta a adăugat că oamenii din Crimeea doresc pur şi simplu relaţii de bună vecinătate cu Rusia, semnarea unor acorduri care să anuleze punctele vamale între cele două ţări, înţelegând în acelaşi timp că Rusia şi Ucraina sunt două state diferite.

În aceeaşi conferinţă de presă, primarul Sevastopolului şi-a manifestat îngrijorarea în legătură cu numărul mare de marinari ce vor fi disponibilizaţi din Flota Rusiei din Marea Neagră, în cadrul reformei militare demarate de ministrul rus al apărării Anatoli Serdiukov. "Conform datelor noastre, în următoarele luni vor fi trecuţi în rezervă între 3.000 şi 9.000 de militari", a indicat Kuniţîn, subliniind că proiectul creării unei zone economice libere în Sevastopol devine absolut indispensabil, pentru a le putea oferi un loc de muncă militarilor disponibilizaţi.

Sondajele relevă însă o situaţie inversă decât cea expusă de primarul Sevastopolului. Conform Centrului din Kiev de sondare a opiniei publice Razumkov, unul din cele mai titrate din Ucraina, circa 72,4% din locuitorii Peninsulei Crimeea doresc ieşirea de sub jurisdicţia Kievului şi alipirea la Federaţia Rusă. Doar 23,6% dintre persoanele intervievate consideră că Peninsula Crimeea trebuie să rămână în componenţa Ucrainei. De fapt, doar tătarii din Crimeea afirmă, în proporţie de 68,5%, că nu doresc desprinderea peninsulei de Ucraina şi alipirea la Rusia.
    

×
Subiecte în articol: lumea