Behaiturile caprelor capata accente diferite, in momentul in care mamiferele se muta dintr-o turma in alta, a descoperit un grup de cercetatori britanici, care spune ca cercetarea ar putea arunca o noua lumina in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului.
Pana in prezent se credea ca doar un grup restrans de mamifere poseda abilitatea vocalizarilor complexe - elefantii, delfinii, balenele, liliecii si, desigur, oamenii. Studiind behaiturile unui grup de capre pitice, insa, cercetatorii au descoperit ca, in functie de varsta si turma, animalele capata accente diferite.
Oamenii de stiinta au inregistrat behaiturile caprelor imediat dupa nastere, constatand ca sunetele fratilor se aseamana intre ele, dar sunt usor diferite de ale caprelor din restul turmei.
Acest lucru se schimba, insa, dupa cateva saptamani, cand puii de capra nu mai petrec atat de mult timp cu mamele lor, ci se alatura si incep sa socializeze cu restul caprelor din turma.
Atunci, "accentul" caprelor se schimba, incepand sa sune la fel cu cel al intregii turme. Acelasi lucru este valabil si atunci cand o capra isi paraseste turma si se integreaza in alta. In scurt timp, behaiturile caprei migratoare vor avea acelasi accent ca cel al turmei de adoptie.
"Existenta plasticitatii vocale la mamifere precum caprele ne ofera ocazia de a studia primele etape ale dezvoltarii limbajului. Cercetarea arata, de asemenea, ca animalele poseda capacitati cognitive pe care nu le-am fi putut banui pana acum", a declarat Alan McElligot, unul dintre autorii studiului.
Cercetatorii vor acum sa studieze si alte mamifere, existand banuiala ca accentul in lumea animalelor ar fi mult mai raspandit decat de credea.