x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Siesta la serviciu creşte productivitatea muncii

Siesta la serviciu creşte productivitatea muncii

de Sînziana Stancu    |    19 Iul 2011   •   21:00
Siesta la serviciu creşte productivitatea muncii

Confederatia sindicatelor din Germa­nia, DGB, solicita reintroducerea siestei in programul zilnic de munca, sustinand ca acesta pauza de la pranz, cu un somn de scurta durata, ar fi binevenita pentru sanatatea anga­ja­ti­lor. Deja in Germania aceasta ten­din­ta este din ce in ce mai evidenta, mai multe companii mari punand deja la dispozitia angajatilor camere de odihna, dupa modelul altor tari, cum ar fi, de pilda, Japonia.

'Un somn scurt dupa-amiaza reduce, de exemplu, riscul unui atac de cord si spo­res­te energia', au fost argumentele sindicalistilor. In spijinul solicitarii lor ei au invocat si studii stiintifice referitoare la beneficiile siestei pentru or­ga­nism, scrie The Guardian. Astfel, cer­cetatorii de la Harvard si de la Uni­versitatea din Atena au demon­s­trat ca in randul angajatilor care respectau in mod regulat perioada siestei s-a inregistrat o mortalitate cauzata de boli coronariene cu 37% mai scazuta decat in randul an­ga­ja­tilor care au ignorat acest program.

In Germania, metoda siestei a prins deja radacini, tonul fiind dat de mari companii ca Opel, BAAF, Hornsbach sau Lufthansa. Acestea au amenajat deja camere speciale pentru siesta, pentru angajatii lor, iar patronii sustin ca personalul lor le-a oferit deja o productivitate mai buna. Cu toate acestea, germanii sunt im­par­titi, cei obsedati de munca opu­nan­du-se obligativitatii acestei ma­suri. 'Deja avem o jumatate de ora pauza pentru micul dejun si inca una pentru pranz. Daca am avea pauze mai lungi pentru somn, am ajunge acasa mult mai tarziu si ar fi rau. In Spania si Italia este altfel, pentru ca acolo este asa de cald, incat trebuie sa te odihnesti, dar aici in Germania nu avem veri adevarate', a declarat un electrician din Berlin.

In Germania si in alte tari din Europa a existat pauza de siesta pana in perioada revolutiei industriale. Ieri, cancelarul german Angela Mer­kel a criticat 'lenesii' Europei, in special Grecia, Spania si Portugalia, pentru varsta de pensionare mai redusa decat in Germania, precum si pentru concediile de odihna generoase.

×
Subiecte în articol: serviciu germania dorm munca sindicate