x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sindicaliştii din învăţământ cer sprijinul preşedintelui Băsescu

Sindicaliştii din învăţământ cer sprijinul preşedintelui Băsescu

de Nicoleta Craciun    |    11 Ian 2008   •   00:00

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret” a solicitat vineri preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul dintre sindicaliştii din învăţământ, pe de o parte, şi Ministerul Educaţiei, Cercetarii şi Tineretului şi Guvern, pe de alta parte.

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret” a solicitat vineri preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul dintre sindicaliştii din învăţământ, pe de o parte, şi Ministerul Educaţiei, Cercetarii şi Tineretului şi Guvern, pe de alta parte.
Sindicaliştii acuză “pasivitatea” Guvernului si a MECT în ceea ce priveşte negocierea creşterilor salariale pentru personalul din învăţământ prevazute pentru anul 2008, “lipsa de reacţie” a acestora, având în vedere că “nici până în prezent nu au răspuns numeroaselor solicitari scrise” şi scrisorilor transmise de sindicalişti pe problema cresterilor salariale din învăţământ, a promovarii personalului nedidactic din unităţile şi instituţiile de învăţământ pe grade şi trepte profesionale.

 

Totodată, reprezentanţii “Spiru Haret” acuză şi modul “discriminatoriu” în care s-au acordat tichetele cadou pentru personalul din învăţământ la nivelul ţării şi problemele apărute în ceea ce priveşte plata celui de-al treisprezecelea salariu.
MECT mai este acuzat că a “desconsiderat total” partenerii de dialog şi a “încalcat regulile elementare ale dialogului social prin emiterea de acte administrative cu caracter normativ fără consultarea partenerilor de dialog, precum şi de modificarea actelor dupa discutarea acestora cu partenerii de dialog, de nerespectarea termenelor şi condiţiilor impuse de lege şi contractul colectiv de muncă”.

 

 “În condiţiile unei atitudini total opace a MECT şi a Guvernului privind nevoile reale ale domeniului educaţional, organizaţia noastră a considerat că solicitarea de mediere înaintată Preşedinţiei rămâne singura rezolvare a conflictului creat. (...) Solicitarea noastră nu are nici o motivaţie de natura politică, ci urmăreşte exclusiv reprezentarea intereselor salariaţilor din învăţământ”.

 

De asemenea, sindicaliştii condemnă atitudinea ministrului Educaţiei, Cercetarii şi Tineretului, Cristian Adomnitei, care a “blamat” cadrele didactice pentru notele obţinute de elevi la tezele cu subiect unic. Ei arată că, în condiţiile actualei formulări din metodologia desfăşurării tezelor unice, elevii cu note peste 9,51 nu pot face, practic, contestaţii, pentru că nu pot beneficia de majorarea notei.

 “În condiţiile în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în licee şi în învaţământul profesional de stat, iar aceasta medie se calculează ca medie arithmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la tezele cu subiect unic, foarte mulţi elevi vor fi în imposibilitatea de a frecventa cursurile unui liceu pe care îl doresc şi la care au dreptul. Pentru că specialiştilor din minister nu le pasă că într-un interval de 49 de sutimi se pot afla şi 100 de candidaţi”


×
Subiecte în articol: magazin invăţămănt