x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sindromul metabolic - Vitamina D : o conexiune de exploatat

Sindromul metabolic - Vitamina D : o conexiune de exploatat

de Andrei Mihai Laslau    |    22 Iul 2007   •   00:00
Sindromul metabolic  -  Vitamina D : o conexiune de exploatat

OBEZII DEFICITARI IN VITAMINA D (VD) AU RISC MĂRIT DE SINDROM METABOLIC(SM). SM este o afecţiune caracterizată prin obezitate, hipertensiune arterială şi rezistenţă la insulină.

OBEZII DEFICITARI IN VITAMINA D (VD) AU RISC MĂRIT DE SINDROM METABOLIC(SM). SM este o afecţiune caracterizată prin obezitate, hipertensiune arterială şi rezistenţă la insulină.

Un STUDIU publicat in ediţia online din 9 iulie a prestigiosului Jurnal CLINICAL NUTRITION, a arătat că deficitul de VD este asociat mai frecvent cu SM. Studiul a investigat 73 de pacienţi cu obezitate morbidă ( BMI>40kg/m2). 37 din cei 73 aveau deficienţa VD (VD

PENTRU DIAGNOSTICUL SM SE FAC ANALIZE AMĂNUNŢITE!

SM se caracterizează prin: obezitate abdominală (talie ≥88cm la femei şi ≥102cm la bărbaţi), hipertensiune arterială (≥135/85mmHg), glicemie ≥110 mg/dL, scăderea HDL colesterolului (HDL la barbaţi ≤ 40 mg/dL, şi la femei ≤50 mg/dL), şi creştere a nivelului trigliceridelor ≥150 mg/dL (grăsimi libere in sănge). Glicemia, HDL si trigliceridele se dozeaza dimineata, pe stomacul gol, dupa un post de minim 8 ore.

CIFRE INGRIJORĂTOARE

Se estimează că 20 - 25% din populaţia adultă prezintă SM. In Europa, aproximtiv 15% din populaţie are SM, iar in SUA, 32%. Aceşti oameni par complet sănătoşi, lucru foarte grav, deoarece SM este un UCIGAS SILENTIOS ce creşte de pănă la 15-20 de ori riscul de diabet de tip 2, de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral - cauze de deces frecvent intălnite in lumea occidentală.

TRATAMENTUL SINDROMULUI METABOLIC

Exerciţiile fizice - 30 min pe zi de 4-5 ori pe săptămănă(jogging, fitness, taebo, pilates, bicicletă), 7-8 ore de somn pe noapte şi o dietă echilibrată reprezintă remediul. Dieta ar trebui să aibă cantitate extrem de mică de glucide rafinate (zahăr, făină albă şi produsele derivate), uleiuri rafinate (grăsimile vegetale hidrogenate : margarină, ulei hidrogenat de floarea soarelui, masline, palmier) sau saturate (grăsimile animale in cantitate mare : unt, carne de porc grasă, slanină). Sunt recomandate : carnea slabă de pui, vită, peştele, ouăle (proteine), uleiul de măsline extravirgin şi uleiul de peşte(grăsimi bune), legumele (fibre, antioxidanţi, fitonutrienţi), fructele proaspete, de sezon, şi cerealele integrale (glucide bune). Trebuie menţinut in ansamblu un nivel normocaloric sau uşor hipocaloric, şi cel mai bine ar fi ca dieta să fie urmarită de un medic diabetolog (majoritatea celor cu sindrom metabolic pot avea deja diabet de tip 2), care să monitorizeze atent pacientul. Studiul recent publicat arată şi posibilul rol al VD pentru reducerea riscului de SM.

CONCLUZIE : Nivelele optime de VD se asociază cu un risc scăzut de SM. Alte beneficii demonstrate includ scăderea riscului de cancer cu pănă la 77%, scăderea riscului de osteoporoză şi fracturi osoase la vărstnici, creşterea imunitatii impotriva visusului gripal, dar şi a bacilului tuberculozei, reducerea riscului de boală de inimă, reducerea riscului de apariţie a unor boli autoimune şi multe altele, la un cost de aproximativ 1 euro pe lună.(2) Aceste lucruri ar putea salva anual foarte multe vieţi. După unii cercetători, doza optimă este de aproximativ 4000 UI zilnic, de aproximativ 10 ori mai mare decăt doza zilnică recomandată actuală RDA = 400UI. (2,3)

Bibliografie:

1) Clin Nutr. 2007 Jul 9; Vitamin D deficiency is associated with the metabolic syndrome in morbid obesity.

2) Jurnalul Online 12.06.07; Laslău Andrei Mihai; VITAMINA D SCADE RISCUL DE CANCER

3) Jurnalul de Sanatate 18.06.07 ; Laslău Andrei Mihai Prevenire ; Cancerul şi gălbenuşul de ou

×
Subiecte în articol: magazin mg/dl