x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sorin Ovidiu Vîntu scapă de audieri în dosarul FNI

Sorin Ovidiu Vîntu scapă de audieri în dosarul FNI

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Mai 2008   •   00:00
Sorin Ovidiu Vîntu scapă de audieri în dosarul FNI
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, la termenul de luni al procesului FNI, să renunţe la audierea lui Sorin Ovidiu Vîntu, însă au dispus amendarea acestuia, pentru a doua oară, cu 5.000 de lei, pentru că nu s-a prezentat în instanţă, deşi fusese citat cu mandat de aducere.

DECIZIE. Magistraţii au constatat că au fost epuizate toate mijloacele procedurale de aducere a martorilor în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Drept urmare, la termenul de luni, instanţa a decis să ataşeze la dosarul FNI declaraţia lui S.O. Vîntu dată în faza de urmărire penală. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus, pe 21 aprilie, citarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, în procesul FNI, cu mandat de aducere, pentru data de 12 mai, în vederea audierii ca martor, după ce au constatat că nu s-a întors dovada citării pentru termenul din 21 aprilie a omului de afaceri. Prezentă la termenul ddin 21 aprilie, Ioana Maria Vlas le-a spus investitorilor care au abordat-o la ieşirea din sala de judecată, cerîndu-i explicaţii şi întrebînd-o ce să facă pentru a-şi recupera banii, că trebuie să meargă mai departe. Termenul din 21 aprilie a fost primul la care Ioana Maria Vlas s-a prezentat în faţa instanţei în stare de libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, în data de 7 aprilie, că Vlas poate fi judecată în stare de libertate în dosarul FNA şi i-a înlocuit arestul preventiv cu interdicţia de a părăsi ţara. La termenul din 7 aprilie al procesului FNI instanţa a constatat că citarea cu mandat de aducere, pentru Vîntu, s-a îndeplinit la fiecare termen, dar că acesta nu s-a prezentat şi, în consecinţă, a dispus sancţionarea omului de afaceri cu amendă judiciară în cuantum maximum de 5.000 RON.

OBLIGAŢI SĂ PLĂTEASCĂ. De asemenea, s-a încetat procesul în cazul lui Camenco Petrovici, fostul preşedinte decedat al CEC, dar instanţa i-a obligat pe moştenitorii săi la plata a 16.606.610 lei către AVAS. Toţi inculpaţii, plus părţile responsabile civilmente, au fost obligaţi la plata de despăgubiri către 140.104 de părţi civile din care 138.380 de părţi civile din Bucureşti, 1.396 părţi civile constituite la Brăila şi 328 părţi civile de la Cugir. După aflarea sentinţei din 20 martie, Ştefan Ioniţă, preşedintele Asociaţiei Investitorilor FNI şi FNA, a declarat: "Este o decizie unitară, pentru toţi. Vor fi date despăgubiri indexate pînă în momentul cînd se vor deconta aceste sume". În 13 octombrie 2005, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Ioana Maria Vlas şi Nicolae Popa, la cîte 20 de ani de închisoare. Pe latură penală, fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a fost condamnată la mai multe pedepse cu închisoarea, cea mai mare, de 20 de ani, fiindu-i aplicată pentru înşelăciune. Nicolae Popa, fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al SOV Invest, a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de detenţie pentru înşelăciune şi la doi ani pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Nicolae Popa este dat în urmărire internaţională de la sfîrşitul anului 2007.

×
Subiecte în articol: magazin vintu