x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun South Stream: Traseul gazoductului nu se va modifica în urma discuţiilor cu România

South Stream: Traseul gazoductului nu se va modifica în urma discuţiilor cu România

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Oct 2008   •   00:00

Serghei Emeljanov, adjunctul Gazprom – divizia Export, spune că studiile de fezabilitate şi pregătirile pentru construcţia conductei se vor finaliza până în 2010, fără întârzierile care s-au vehiculat în presă şi pe un traseu apropiat de cel anunţat iniţial, citează Mediafax.



Proiectul se pare că îşi va păstra traseul iniţial, indiferent de discuţiile purtate cu România. Emeljanov a spus că nu poate discuta încă de date şi cifre precise. Presa rusă a scris, săptămâna trecută, că Gazprom ia în considerare includerea României în proiectul South Stream, pentru a înlocui Bulgaria, stat care creează dificultăţi şi întârzie astfel construcţia gazoductului. Oficialii transportatorului român de gaze Transgaz au infirmat, ulterior, informaţiile, şi au precizat că nu au discutat cu Gazprom despre o eventuală includere a României în South Stream.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că România este pregătită să susţină atât proiectul Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană, cât şi gazoductul propus de Gazprom în regiune. Nabucco reprezintă o soluţie, alternativă la exporturile din Rusia, pentru asigurarea necesarului de gaze al blocului de 27 de state. South Stream este un proiect evaluat la zece miliarde de euro, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian ENI, care are ca obiectiv construcţia unui gazoduct prin care vor fi livrate gaze ruseşti către Europa. Gazprom a încheiat deja acorduri cu Bulgaria, Serbia, Grecia şi Ungaria pentru realizarea proiectului South Stream, iar Sloveni şi Austria ar putea să participe de asemenea. Reprezentanţii Transgaz şi Romgaz au avut, la 16 octombrie, o întâlnire la Moscova, cu preşedintele Gaprom, Alexei Miller şi cu directorul general al Gapromexport, Alexander Medvedev.

×
Subiecte în articol: lumea south stream