x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Statistică - Am sporit numeric, şi natural, in septembrie

Statistică - Am sporit numeric, şi natural, in septembrie

de Jurnalul National    |    15 Noi 2007   •   00:00

Indemnul adresat naţiunii de preşedintele Băsescu, la asumarea dreptului, mai mult decăt constituţional, de a deveni parinti, n-a ramas fara urmari... Institutul Naţional de Statistică informează că populaţia Romăniei a inregistrat o uşoară creştere in luna septembrie, in urma inregistrării unui număr mai mare de naşteri faţă de cel al deceselor, sporul natural continuănd să fie pozitiv.



Institutul Naţional de Statistică informează că populaţia Romăniei a inregistrat o uşoară creştere in luna septembrie, in urma inregistrării unui număr mai mare de naşteri faţă de cel al deceselor, sporul natural continuănd să fie pozitiv, deşi mai mic decăt in aceeaşi lună a anului precedent.

In luna septembrie au fost inregistraţi 17.611 de copii născuţi vii, cu 2.176 mai puţini decăt in luna precedentă, adică rata natalităţii a scăzut la 9,9 de născuţi vii la o mie de locuitori, in comparaţie cu 10,8 de nou-născuţi la o mie de locuitori inregistraţi in august. Dar şi rata mortalităţii a scăzut de la 10,1 decedaţi la o mie de locuitori in luna august, la 9,9 la mie in luna septembrie, cănd s-au inregistrat 17.483 decedaţi.

In luna septembrie rata mortalităţii infantile, adică decedaţi sub un an la o mie de nascuţi-vii, a fost in uşoară creştere faţă de luna precedentă, inregistrăndu-se 11,6 la mie faţă de 10,7 la mie in luna august.

Potrivit INS, in luna septembrie s-a inregistrat un spor natural pozitiv (de 128 persoane), care indică un excedent al născuţilor-vii faţă de cel al decedaţilor, in scădere faţă de luna august cănd s-a inregistrat un spor natural pozitiv de 1,3 mii persoane. Insă acest spor pozitiv inregistrat in septembrie este de fapt in scădere faţă de sporul natural pozitiv de 913 persoane din luna septembrie a anului trecut. Astfel rata sporului natural a fost 0,0 la mie in septembrie 2007, faţă de 0,5 de persoane la o mie de locuitori in luna septembrie 2006.

In septembrie s-au căsătorit mai puţine cupluri faţă de luna trecută, la oficiile de stare civilă inregistrăndu-se 22.404 de căsătorii, in scădere cu 2.190 căsătorii faţă de august, ceea ce inseamnă 12,7 căsătorii la o mie de locuitori, faţă de 13,4 la mie in luna august. In comparaţie cu anul trecut, numărul căsătoriilor a crescut, inregistrăndu-se cu 1.338 mai multe faţă de luna septembrie 2006, adică rata nupţialităţii este de 12,7 de căsătorii la o mie de locuitori faţă de 11,9 la mie.

Totodată in luna septembrie au divorţat oficial mai puţine cupluri. Prin hotărări judecătoreşti definitive s-au pronunţat 2.265 de divorţuri, cu 1.064 cazuri mai puţine decăt in august, iar rata divorţialităţii a scăzut de la 1,82 la mie la 1,28 la o mie de locuitori. De asemenea, s-au inregistrat cu 70 de cazuri de divorţ mai puţine faţă de anul trecut, adică rata divorţialităţii a scăzut de la 1,32 la 1,28 divorţuri la o mie de locuitori.

In septembrie 2007 s-au născut cu 1.933 de copii mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultănd o scădere a ratei natalităţii de la 11 nou-născuţi la mie la 9,9 la mie.

Numărul deceselor in această lună a fost cu 1.148 persoane mai mic, adică s-a inregistrat o rată a mortalităţii de 9,9 decese la o mie de locuitori, faţă de 10,5 decese la o mie de locuitori din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, rata mortalităţii infantile s-a menţinut constantă, la 11,6 decedaţi sub un an la o mie de născuţi-vii, deşi numărul de cazuri s-a redus de la 226 la 205.
  • Mediafax

×