x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stiinta/ Mistere - Ecolocatia

Stiinta/ Mistere - Ecolocatia

de Radu Popa    |    24 Noi 2006   •   00:00
Stiinta/ Mistere - Ecolocatia

Slabirea sau disparitia vederii poate fi compensata de un sistem de orientare situat la nivel cerebral

Slabirea sau disparitia vederii poate fi compensata de un sistem de orientare situat la nivel cerebral

Cand liliecii ies la vanatoare, "animalele-tinta" emit sunete asemanatoare celor captate de un sonar, cu o frecventa si o viteza atat de mari, incat pradatorii pot "auzi" chiar si zborul tantarilor. Ulterior, ei se indreapta spre insectele respective precum o racheta ghidata prin laser. Delfinii apeleaza la aceeasi metoda pentru a-si gasi mancarea.

Procedeul, numit ecolocatie, foloseste sunetele pentru indentificarea obiectelor dupa ecoul produs de acestea. Ben Underwood, un tanar de 14 ani, din orasul Sacramento, California, este unul dintre primii oameni care folosesc ecolocatia pentru orientarea in spatiu. Desi complet orb, creierul sau s-a adaptat astfel incat ii permite sa "vada" perfect mediul inconjurator, putand identifica precis obiectele si persoanele din apropierea sa. Cercetatorii au descoperit ca, in cazul orbilor, la nivel cerebral, aria vizuala a cortexului devine inutilizabila. Cand ei apeleaza la un alt simt, precum pipaitul sau auzul, pentru a inlocui perceptiile vizuale, cortexul vizual devine activ, chiar daca la nivelul sau nu ajung imagini prin intermediul nervului optic. Interpretand undele sonore emise de obiectele din apropiere, o persoana antrenata in utilizarea ecolocatiei poate identifica pozitia si uneori chiar dimensiunile unor lucruri si poate folosi informatiile obtinute in ocolirea unor obstacole si deplasarea dintr-un loc in altul.

DILEMA. Cercetatorii se intreaba, daca liliecii pot distinge o prada atat de mica precum un tantar, iar delfinii pot localiza prada aflata la sute de metri distanta, care vor fi performantele fiintelor umane lipsite de vedere?

NEWS
PAIANJEN = ARDEI. Gustul arzator al ardeiului iute si durerea resimtita in urma muscaturii unui paianjen ar putea avea aceeasi cauza. Cercetari recente releva faptul ca moleculele din ardeii iuti si veninul unor paianjeni activeaza acelasi tip de receptori situati la suprafata celulelor nervoase. Savantii au identificat canale neuronale care sunt deschise de capsaicina, o substanta care da gustul iute ardeilor, dar intra si in compozitia veninului unor paianjeni. Studii ulterioare au relevat ca respectivele canale fac parte dintr-o grupa de receptori sensibili la substante chimice si la temperatura.

TRICOU-CHITARA. Cercetatorii australieni au confectionat un tricou special ce permite purtatorului… sa cante la chitara. Ei au montat senzori pe un tricou obisnuit, realizand un "tricou-instrument", ce poate fi folosit atat in scop vestimentar, cat si muzical. Prin simpla miscare a unui brat pentru alegerea tonalitatii si deplasarea celuilalt de-a lungul unor corzi imaginare, rockerii "inraiti" vor putea interpreta unele piese si la domiciliu. Sunetele sunt produse de o pereche de senzori montati la "cotul" manecii tricoului, ce reactioneaza la miscarea mainii si transmit semnale unui calculator care le transforma in sunete. (R.P.)
×