x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stiinta Mistere - Harta fericirii

Stiinta Mistere - Harta fericirii

de Radu Popa    |    05 Ian 2007   •   00:00
Stiinta Mistere  - Harta fericirii

Un psiholog al Universitatii din Leicester a realizat prima "Harta mondiala a fericirii"

Un psiholog al Universitatii din Leicester a realizat prima "Harta mondiala a fericirii"

Pe baza datelor furnizate de o serie de organizatii internationale, Adrian White, cercetator al Universitatii britanice mentionate, a construit o proiectie globala a bunastarii individuale, intocmind prima harta a fericirii. Participantilor la sondaje le-au fost adresate intrebari despre fericire si satisfactie in viata. Au fost analizate peste 100 de studii din intreaga lume, 80.000 de persoane raspunzand la intrebari legate de starea de sanatate, bunastare si accesul la educatie.

Desi colectarea informatiilor despre bunastarea individuala nu reprezinta o stiinta exacta, valorile obtinute pot fi folosite in prefigurarea starii de sanatate si a situatiei financiare a unei persoane. Un sondaj BBC a relevat ca 81% dintre britanici cred ca guvernul ar trebui sa incerce sa-i faca mai degraba fericiti decat bogati. Anglia ocupa o pozitie buna in domeniu (locul 41 din 178 de tari). Analize aprofundate au aratat ca gradul de fericire variaza in functie de starea de sanatate (62%), de situatia financiara (52%) si de nivelul de educatie (51%). Valorile celor trei factori, strans legate intre ele, demonstreaza interdependenta lor.

DISCREPANTE. Paradoxal, unele tari asiatice au obtinut rezultate destul de slabe: China, locul 82; Japonia, locul 90; India, locul 125. In cazul lor, identitatea colectiva e confundata cu bunastarea. Cele mai populate tari de pe glob au o situatie asemanatoare. China ocupa locul 82, India, 125, si Rusia, 167, demonstrand ca popoarele cele mai mari nu locuiesc in tarile cele mai fericite. Cele mai fericite 20 de tari din lume sunt: 1. Danemarca 2. Elvetia 3. Austria 4. Islanda 5. Bahamas 6. Finlanda 7. Suedia 8. Bhutan 9. Brunei 10. Canada 11. Irlanda 12. Luxemburg 13. Costa Rica 14. Malta 15. Olanda 16. Antigua si Barbados 17. Malayezia 18. Noua Zeelanda 19. Norvegia 20. Seychelles. Rezultate notabile au obtinut: SUA - locul 23, Germania - locul 35; Marea Britanie - locul 41; Franta - locul 62; La polul opus se afla tarile cel mai putin fericite: 176. Republica Democratica Congo; 177. Zimbabwe; 178. Burundi.

NEWS
ROBOTI SI "DREPTURI CETATENESTI". Potrivit unui studiu britanic, robotii ar putea beneficia in viitor de "drepturi cetatenesti". Daca o asemenea legislatie va fi adoptata, statele vor fi obligate sa acorde "masinilor" drepturi sociale, precum adapost garantat sau centre de reparatii gratuite. Documentul referitor la drepturile robotilor, numit "Visul utopic" sau "Trezirea masinilor", examineaza dezvoltarea inteligentei artificiale si influenta sa asupra Dreptului si politicii. Societatea ar putea cunoaste un moment de cotitura daca robotii vor atinge un grad de dezvoltare care sa le permita sa se reproduca, sa invete sau sa construiasca alti roboti prin "mijloace proprii", fenomenul impunand "acordarea" unor drepturi civile in urmatorii 20-50 de ani. Dar robotii vor avea si "responsabilitati" precum: participarea la vot, platirea unor taxe, efectuarea serviciului militar alternativ. Reciproc, oamenii vor fi obligati sa ii ingrijeasca pe "cetatenii electronici".

VISE DE ANIMALE. Potrivit cercetatorilor de la Massachussetts Institute of Technology, animalele au vise complexe. Specialistii sunt de parere ca necuvantatoarele pot retine si isi pot aminti secvente lungi cu imaginile visate in timpul somnului. Studiile efectuate au demonstrat ca, in cazul animalelor, in timpul somnului, creierul trece prin aceleasi etape pe care le traverseaza si in cazul oamenilor. Aceasta este insa prima data cand specialistii americani au reusit sa stabileasca "subiectele" visate de animale. (R.P.)
×
Subiecte în articol: locul