x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stiinta/ Mistere - Pamantul de pe...Marte

Stiinta/ Mistere - Pamantul de pe...Marte

de Radu Popa    |    08 Dec 2006   •   00:00
Stiinta/ Mistere  - Pamantul  de pe...Marte

Potrivit NASA, oglinzi reflectorizante plasate in jurul lui Marte ar crea o atmosfera… terestra

Potrivit NASA, oglinzi reflectorizante plasate in jurul lui Marte ar crea o atmosfera… terestra

Surplusul de lumina va furniza caldura si energie termica pentru exploratori. Specialistii sustin insa ca amplasarea oglinzilor s-ar putea dovedi foarte dificila. Cercetatorii si scriitorii SF spera de multa vreme in transformarea lui Marte intr-o planeta asemanatoare Pamantului pentru viitorii colonisti de pe Terra. Procesul, numit "terraformare", ar presupune subtierea atmosferei "Planetei Rosii" si cresterea temperaturii la suprafata sa. Transformarea intregii planete ar dura insa secole, necesitand imense cantitati de materii prime si uriase resurse umane. Specialistii studiaza posibilitatea "terraformarii" doar a unei mici suprafete de pe Marte prin focalizarea in directia acesteia a razelor solare captate de oglinzile situate pe o orbita circummartiana. Proiectul prevede utilizarea a 300 de baloane reflectorizante, fiecare cu un diametru de 150 de metri, asezate unul langa altul pentru realizarea unei oglinzi cu un diametru de 1,5 km pe o orbita apropiata de Marte.

PENURIE. Uriasa oglinda ar focaliza lumina solara pe o arie de circa un kilometru patrat. "Instalatia" ar putea creste temperatura la o confortabila valoare de circa 20 de grade Celsius, in timp ce temperatura la suprafata planetei variaza, in mod normal, intre - 140 de grade Celsius si - 60 de grade Celsius. Surplusul de caldura va permite astronautilor sa renunte la masivele costume etanseizate. Cresterea temperaturii va conduce la topirea ghetii pe suprafata planetei. Procesul va permite obtinerea apei in stare lichida, ce va putea fi consumata de astronauti sau ar putea fi utilizata ca materie prima pentru carburantii folositi de navele spatiale la intoarcerea pe Terra. Astronautii pot spori cantitatea de apa potabila incalzind o regiune martiana ce cuprinde si un lac inghetat, precum cea din apropierea Polului Nord al planetei.

NEWS
ALBINA-DETECTOR. Savantii unui laborator de cercetari militare din SUA sustin ca au antrenat albinele pentru a depista materiale explozive, descoperirea putand avea urmari benefice atat pentru asigurarea securitatii interne, cat si pentru combatantii din Irak. Cercetatorii au invatat albinele sa ridice proboscis-ul, tubul prin care se alimenteaza cu nectar, cand simt mirosul explozibilului amplasat in automobile sau al celui folosit de atentatorii sinucigasi. Expunerea insectelor la mirosul de explozibil, urmata de o "recompensa" constand in apa indulcita cu zahar, le-a determinat sa recunoasca o serie de substante, de la dinamita si explozivi de plastic tip C4 pana la dispozitivele folosite pentru producerea bombelor. Albinele semnaleaza prezenta explozibililor scotand proboscis-ul in exterior, "avertismentul" fiind rapid si exact.

BALENE INTELIGENTE. "Balenele cu cocoasa" poseda un tip de celule cerebrale ce pot fi intalnite doar la oameni, maimute evoluate sau alte cetacee, precum delfinii. Descoperirea poate conduce la concluzia ca balenele sunt mult mai inteligente decat se presupunea. Rezultatele cercetarilor pot explica o serie de aptitudini, precum abilitatea de a comunica, de a forma aliante, de a coopera si de a folosi obiecte. Savantii au constatat ca grupuri de neuroni fusiformi sunt situati in regiuni corticale aflate in pozitii asemanatoare cu cele intalnite la oameni si maimute. Desi functiile lor nu sunt inca bine cunoscute, specialistii cred ca acestia ar putea fi implicati in procesul de cunoastere-invatare, in cel de memorare si de recunoastere a mediului. (R.P.)
×