SUFLETUL COMERTULUI
Cand valorile si simbolurile prezentului
nu mai sunt suficiente pentru a da consistenta unei idei, nu ne ramane decat sa ne intoarcem in timp si sa cautam. Functioneaza. Chiar si in publicitate.
CLAUDIA CURICI
Desi traim intr-o lume in care totul se schimba cu o viteza ametitoare, si mult din ceea ce ne inconjoara se incadreaza intr-o schema futurista, mai este loc si pentru nostalgiile trecutului. Setea romanului pentru nou si necunoscut, explicabila prin privarea de aceste elemente o lunga perioada de timp, a fost exploatata la maximum si de industria promovarii. Cine nu-si aduce aminte de spoturile la Connex care ne infatisau un viitor fara griji, luminos, cu elemente dintre cele mai futuriste? Cum prezentul de azi, altadata viitor, nu e pe masura promisiunii, alternativa vine dintr-un trecut onorabil. La inceput, reevaluat de poeti, gustul pentu paseism incepe sa prinda contur si in alte forme de exprimare, ce tin de social, politic si chiar comercial, de moda sau de muzica.
REDESCOPERIREA TRECUTULUI. Cea care a transformat, prima, virtualitatea gustului pentru retro intr-o tendinta e chiar presa: vezi consecventa Jurnalului National de a se intoarce cu fata spre trecut, pentru a regasi valori care au marcat viata si istoria romanilor, exprimata in subiecte "de colectie". De asemenea, un domeniu care isi gaseste cu greu sursele legitimitatii este politicul, ceea ce inseamna ca are de castigat cel care are inspiratia sa gaseasca mijloacele pentru a atinge corzile sensibile ale electorului. Si, pentru ca prezentul s-a golit de semne datorita incercarilor repetate de a importa forme occidentale fara semnificatie locala, iar viitorul mimeaza incertitudinea, unde ne ramane sa ne descoperim? Fireste, in trecut (si in formele cele mai ascunse ale prezentului).
Si cum orice descoperire cu potential nu scapa ochiului fin al publicitarului, un adevarat devorator de idei, acesta profita si isi plaseaza "produsul" intr-un context favorabil, de data asta intr-o nota retro. Se pare ca mai degraba nonconformistii apeleaza la astfel de proiectii: campania Sprite "Fiare pentru fiara din tine" mizeaza, oferind ca premii masini vechi, tocmai pe acest gust pentru trecut, promovand in acelasi timp noua tendinta. Probabil ultimul loc in care ne asteptam, formula ii ajuta, e drept, cu oarecare riscuri, si pe oamenii politici. In stilul discursului lui Adrian Cioroianu, Basescu isi permite, dupa alianta cu PNL, sa abordeze o maniera asemanatoare, gratie retro-fotografului Eugen Ciocan.
Citește pe Antena3.ro
IN TENDINTA
"Am ales numele Zaraza pentru rezonanta sa puternica in mintea consumatorilor romani. Cred ca Zaraza isi va gasi locul in preferintele consumatorilor - la fel ca femeia din cantec, este o bautura prea deosebita ca sa treaca neobservata"Florian Radu, brand manager Zaraza
COINCIDENTE
"In general, creativii sunt mult mai atrasi de viitor, de tendinte si mijloace tehnice futuriste. Cred ca putem vorbi doar de un mic val trecator de reclame "paseiste". La " Zaraza", melodia si executia vin absolut firesc, atat din noul nume al produsului, cat si din faptul ca vorbim de un brand cu traditie la romani. In cazul Basescu e deja stilul casei de a se promova nonconformist"Vicentiu Purcarea, producator general promo Antena 1