x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu - Comunitatea românească în Italia: condiţii sociale, valori, aşteptări

Studiu - Comunitatea românească în Italia: condiţii sociale, valori, aşteptări

17 Ian 2008   •   00:00

14:15 Majoritatea românilor din Italia consideră că presa italiană a prezentat tendenţios cazul "Romulus Mailat", acuzat că a ucis un cetăţean italian, şi intenţionează să revină definitiv în ţară, în cel mult doi ani, pentru a achiziţiona sau construi o locuinţă.
Cercetări - Fiul martorei, complicele lui Mailat?
Studiu - Un sfert din românii din Italia muncesc în construcţii



Majoritatea românilor din Italia consideră că presa italiană a prezentat tendenţios cazul "Romulus Mailat", acuzat că a ucis un cetăţean italian, şi intenţionează să revină definitiv în ţară, în cel mult doi ani, pentru a achiziţiona sau construi o locuinţă.

Concluzia rezultă dintr-un studiu sociologic intitulat "Comunitatea românească în Italia: condiţii sociale, valori, aşteptări", realizat de Institutul Metro Media Transilvania pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale, în perioada 20 noiembrie-15 decembrie 2007.

"Informaţia lacunară privind emigranţii români din Itali a permis apariţia în discursul public a unor elemnete de natură speculativă, cu opinii contradictorii legate de numărul şi opinii românilor din diaspora. Românii din Italia se declară mai satisfăcuţi de viaţa zilnică decât conaţionalii din România, insatisfacţiile lor vizând mai curând relaţiile cu familia şi prietenii", se arată în studiu.

În momentul plecării din România, mai mult de 60% dintre emigranţi avea un loc de muncă, în general nesigur şi prost plătit, cu 140 euro/lunar. În prezent, aproape nouă români din zece pentru un câştig mediu de 1.030 euro, în principal în construcţii, menaj, comerţ, industrie şi asistenţă socială.

Discriminarea la locul de muncă este menţionată de peste 30% dintre românii care lucrează, deşi aceştia au o părere bună despre patroni şi colegii lor italieni.

Cvasi-totalitatea emigranţilor români urmăreşte în presă cazurile de români care comit infracţiuni şi a aflat de cazul "Romuls Mailat", percepţia majoritară fiind că presa italiană a prezentat cazul în mod tendenţios, ca şi multe alte cazuri de încălcare a legii de către români, iar media şi politicienii din România au fost mai obiectivi.

Principalii perdanţi în urma mediatizării cazului "Romulus Mailat" sunt însă tot românii din Italia şi din diaspora, iar măsurile de expulzare luate de statul italian sunt considerate nejustificate de majoritatea emigranţilor români din Italia.

Percepţia actelor de denigrare şi ameninţare a românilor din Italia indică o frecvenţă ridicată în privinţa injuriilor adresate emigranţilor români în mijloacele de transport în comun, a inscripţiilor cu caracter denigrator de pe clădiri şi ziduri la adresa românilor din Italia şi a legitimării de către carabinieri datorită faptului că erau români(14%).

Planurile românilor din Italia pentru următorii doi ani vizează în principal întoarcerea definitivă în România, obţinerea de venituri suplimentare şi construcţia/achiziţia unei case. Planurile de investiţii imobiliare vizează mai degrabă România decât Italia şi nu mai un emigrant român din cinci şi-ar dori să se stabilească definitiv în Italia.

Două treimi dintre românii din Italia vin anual să îşi viziteze familiile din România.

Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj de opinie la nivelul a 1.066 persoane de peste 17 ani din 20 de regiuni ale Italiei, considerat reprezentativ pentru emigranţii români din Italia.

×
Subiecte în articol: magazin romani italia