x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu: Doctorii ar deveni mai buni dacă ar citi Shakespeare

Studiu: Doctorii ar deveni mai buni dacă ar citi Shakespeare

24 Noi 2011   •   17:32
Studiu: Doctorii ar deveni mai buni dacă ar citi Shakespeare

Un doctor gastroenterolog, specialist in literatura secolului al XVI-lea, doctorul Kenneth Heaton, sustine intr-un studiu publicat in revista Medical Humanities ca daca doctorii l-ar studia sau citi atent pe Shakespeare ar putea sa inteleaga mai bine suferintele pacientilor lor, scrie Daily Mail.

Potrivit studiului, operele shakespeariene ii ajuta pe doctori sa inteleaga cum mintea afecteaza corpul. Kenneth Heaton a spus ca multi medici nu isi dau seama cat de multe simptome fizice sunt cauzate doar de problemele psihologice.

Shakespeare a reusit sa ilustreze in creatiile sale aceasta legatura pentru ca a "constienitizat intr-un mod exceptional senzatiile corporale", afirma doctorul.

Doctorul a cercetat operele majore ale Bardului pentru a descoperi afectiunile senzoriale. Heaton a gasit numeroase cazuri in care personajele traiau tulburari psihosomatice, ceea ce in scrierile contemporane nu a intalnit. Un exemplu este Hamlet, care sufera de extenuare pentru ca este mahnit, printul exclamand: "O, Doamne, cit de obosit si searbad si de prisos si muced mi se pare tot rostu-acestei lumi". Frigul este un simptom al socului, asa cum se poate observa in "Romeo si Julieta": "Ah, reci fiori ma furnica prin vine, ca si cum caldura vietii m-ar lasa de-acum....".

Shakespeare a descris de asemenea si stresul emotional ca o sensibilitate accentuata sau tocita la atingere sau durere."Perceptia lui Shakespeare ca insensibilitatea si senzatie de amorteala poate avea o origine psihologica nu pare sa fi fost impartasita de catre contemporanii sai, niciunul dintre ei nu a inclus astfel de fenomene in lucrarile examinate," a spus doctorul.

In "Imblanzirea scorpiei" Bardul face referire la ameteala si zapaceala, in timp ce dificultatile de respiratie pot fi intalnite in cel putin 11 creatii inclusiv in "Cei doi tineri din Verona". Auz slab au Regele Lear, Richard al III-lea sau Regele Ioan.
Toate aceste simptome ii pot duce in eroare pe medici pentru ca nu au cauze fizice vizibile.
"Multi medici sunt reticenti sa atribuie simptomele fizice tulburarilor emotionale, si acest lucru duce la diagnosticare intarziata, investigatii inutile si tratament necorespunzator.

Ar putea deveni doctori mai buni daca ar studia Shakespeare. Acest lucru este important pentru ca simptomele asa numite functionale sunt cauza principala a viziteler la medicul generalist sau a trimiterilor la specialisti", a spus doctorul Kenneth Heaton.

×
Subiecte în articol: teatru doctor shakespeare suferinţa