x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu - Mâncarea organică nu este mai sănătoasă decât alimentele obişnuite

Studiu - Mâncarea organică nu este mai sănătoasă decât alimentele obişnuite

24 Feb 2008   •   00:00

 13:50 Mâncarea organică nu este mai sănătoasă decât alimentele obişnuite, consumatorii fiind induşi în eroare de menţiunea că aceste produse au calităţi nutritive superioare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici publicat de BBC2 şi preluat de telegraph.co.uk.




 Mâncarea organică nu este mai sănătoasă decât alimentele obişnuite, consumatorii fiind induşi în eroare de menţiunea că aceste produse au calităţi nutritive superioare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici publicat de BBC2 şi preluat de telegraph.co.uk.

Cercetătorii britanici consideră că, în prezent, există foarte puţine dovezi cu privire la beneficiile nutritive superioare ale produselor organice, în comparaţie cu alimentele non-organice, obţinute prin folosirea de pesticide şi îngrăşăminte chimice.

Tom Sanders, profesor la Universitatea Kings, din Londra, consideră că mâncarea organică nu are o valoare nutritivă mai ridicată decât produsele convenţionale. "Este o ocazie fantastică să faci bani folosindu-te de oameni, deoarece poţi să ridici preţul acestui tip de produse", a precizat Sanders.

De asemenea, Tom Sanders contrazice afirmaţia potrivit căreia animalele crescute pentru obţinerea produselor organice sunt tratate mult mai bine decât cele din fermele tradiţionale. Potrivit Uniunii Europene, nu există solicitări privind creşterea animalelor în spaţii libere, condiţie care i-ar putea ajuta pe producători să obţină alimente organice.

Pe de altă parte, producătorii consideră că mâncarea organică conţine un nivel crescut de nutrienţi, în condiţiile în care comercializarea acestor produse a înregistrat cele mai mari vânzări, principalul motiv în alegerile consumatorilor fiind sănătatea. "În luna noiembrie, un studiu a arătat o reducere semnificativă a numărului de eczeme în cazul copiilor hrăniţi cu produse organice", a susţinut Robin Maynard, directorul de campanii al Soil Association.

În schimb, profesorul Lesley Regan, de la spitalul londonez St Mary, crede că oamenii sunt "oarecum exploataţi". "Poţi include tot felul de descoperiri în materialele de cercetare, care, deşi sunt adevărate, nu au o importanţă semnificativă", a declarat Regan.

Un alt studiu realizat la Universitatea din Newcastle arată că laptele organic poate conţine mai mulţi antioxidanţi decât cel normal, afirmaţie contrazisă ulterior de experţii de la Universitatea din Glasgow. Aceştia au descoperit că laptele organic poate conţine o cantitate mai mică de vitamina A şi E, în comparaţie cu cel normal.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin