9:32 • Hillary Clinton a cîştigat duminică alegerile primare din Porto Rico, potrivit estimărilor presei americane, însă această victorire nu are cum să afecteze poziţia contracandidatului său, Barack Obama, în ceea ce priveşte obţinerea învestiturii democrate, relatează AFP. După numărarea a 22% din voturi, Clinton a obţint 67% din voturi, iar Obama 33%. Hillary Clinton a cîştigat duminică alegerile primare din Porto Rico, potrivit estimărilor presei americane, însă această victorire nu are cum să afecteze poziţia contracandidatului său, Barack Obama, în ceea ce priveşte obţinerea învestiturii democrate, relatează AFP. După numărarea a 22% din voturi, Clinton a obţint 67% din voturi, iar Obama 33%.
Hillary Clinton a cîştigat duminică alegerile primare din Porto Rico, potrivit estimărilor presei americane, însă această victorire nu are cum să afecteze poziţia contracandidatului său, Barack Obama, în ceea ce priveşte obţinerea învestiturii democrate, relatează AFP. După numărarea a 22% din voturi, Clinton a obţint 67% din voturi, iar Obama 33%.
SATISFACŢIE. Directorul de
campanie al lui Clinton, Terry McAuliffe, şi-a exprimat mulţumirea pentru
victoria senatoarei în Porto Rico, numind-o una "extraordinară, ce
dovedeşte puterea lui Hillary Clinton" în perspectiva alegerilor din
noiembrie. Victoria din Porto Rico are mai ales o valoare simbolică. Din cauza
statutului special al acestei insule hispanice din Caraibe, teritoriul este un
"stat liber asociat" al Statelor Unite şi nu un stat în sine,
neparticipînd la alegerile prezidenţiale din noiembrie. În total, 55 de
delegaţi atribuiţi proporţional erau în joc în acest stat. Alegerile primare din Porto Rico reprezintă
una dintre ultimele ocazii de departajare a celor doi candidaţi. Ultimele două
scrutine sunt programate marţi în Montana (nord-vest) şi Dakota de Sud, iar
Obama este favorit la ambele
CHEIA SUCCESULUI. "Superdelegaţii", încă nehotărîţi, au fost invitaţi de Partidul Democrat al lui Howard Dean şi de responsabilii democraţi din Congres, Harry Reid şi Nancy Pelosi, să se pronunţe după alegerile de marţi. Potrivit analiştilor, Obama ar fi în măsură să adune susţinerea unui număr suficient de delegaţi pentru a revendica învestitura după alegerile de marţi. În număr de aproximativ 800, "superdelegaţii" sunt aleşi şi responsabili ai partidului care vor participa la Convenţia de la sfîrşitul lunii august, unde se va desemna oficial candidatul democrat. Ei sînt liberi să aleagă şi nu trebuie să dea socoteală nimănui. Potrivit site-ului specializat, RealClearPolitics, aproximativ 190 de "superdelegaţi" sînt încă nehotărîţi. Mai sînt necesari 2.118 delegaţi pentru obţinerea învestiturii. Înainte de alegerile primare din Porto Rice, Obama avea susţinerea a 2.051 de delegaţi, faţă de 1.876 pentru Clinton. Senatorul statului Illinois a rezervat deja pentru marţi seară Centrul congresului din Sain-Paul (Minnesota), un imens complex care poate primi 20.000 de persoane, pentru a revendica victoria. Este acelaşi loc în care se va organiza convenţia republicanilor din luna septembrie.
ŞTIE SĂ PIARDĂ? Nu este sigur dacă Hillary Clinton îşi va accepta uşor înfrîngerea. Consilierii săi consideră că senatoarea va încheia seria alegerilor primare cu cel mai mare număr de voturi şi că acesta este un motiv suficient pentru a o alege drepta candidată democrată. Harold Ickes, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai senatoarei, nu a exclus ca acestă chestiune să se rezolve de abia cu ocazia Convenţiei democrate de la sfîrşitul lunii august, în Denver. Ickes a reiterat la postul de televiziune NBC că Hillary Clinton este candidatul cel mai în măsură să-l învingă pe republicanul John McCain în luna noiembrie şi l-a comparat implicit pe Obama cu George McGovern, candidatul democrat din 1972 care a fost "zdrobit" de Richard Nixon. McGovern nu a cîştigat decît alegerile din Masachusetts şi din Washington, iar candidatul republican a cîştigat în totate celelalte state.