x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA, campionă la armament vândut ţărilor arabe

SUA, campionă la armament vândut ţărilor arabe

de Corina Andriuta    |    16 Ian 2008   •   00:00
SUA, campionă la armament vândut ţărilor arabe

12.31 Din 1981 şi până în 2006 SUA a livrat armament şi a oferit servicii militare către Arabia Saudită, Kuweit, Bahrain, Oman şi Emiratele Arabe Unite în valoare totală de 72 miliarde dolari, informează rian.ru.

Din 1981 şi până în 2006 SUA a livrat armament şi a oferit servicii militare către Arabia Saudită, Kuweit, Bahrain, Oman şi Emiratele Arabe Unite în valoare totală de 72 miliarde dolari, informează rian.ru.

 

AFACERI. Dintre aceste ţări, care sunt aliatele SUA în Consiliul de Cooperare al Golfului Persic, Arabia Saudită se află prima pe lista serviciilor militare primite din partea SUA, cu armament în valoare de 57 miliarde dolari. Casa Albă a dat pubicităţii noile planuri de a livra Arabiei Saudite un lot de 900 de bombe JDAM (Joint Direct Attack Munition) în valoare de 123 milioane dolari. Serviciul de cercetări al Congresului a declarat că până în prezent astfel de bombe au fost livrate de către SUA doar în Israel, Emiratele Arabe Unite şi Oman. În august 2007 administraţia lui George Bush a informat Congresul despre planul de a livra 10 mii de bombe JDAM în Israel şi 200 de bombe în Emiratele Arabe Unite. Pe 14 ianuarie 2007, Congresul a fost informat depre livrarea a 900 loturi JDAM pentru modernizarea bombelor obişnuite pentru Arabia Saudită . Congresul SUA trebuie să-şi expună decizia luată referitor la această afacere până la data de 14 februarie. Menţionăm că 186 membri ai Congresului American şi-au exprimat îngrijorarea faţă de planurile de livrare a bombelor JDAM în Arabia Saudită. Va fi foarte greu de blocat această afacere pentru că membri senatului vor trebui să adopte un proiect de lege corespunzător şi să aibă un număr de voturi suficient pentru a înfrunta dreptul de veto a lui Bush. Pentru a înfrunta dreptul de veto al preşedintelui sunt necesare 286 de voturi ale congresmenilor din Camerei Reprezentanţilor, iar din Senat nu mai puţin de 20 de voturi. În decembrie 2007 administraţia Bush a adus la cunoştinţă Congresului planurile livrare suplimentară de armament american în ţările arabe, membre ale Consiliul de Cooperare a Golfului Persic, în sumă totală de 11,5 miliarde dolari.

×
Subiecte în articol: magazin