„Pe 27 noiembrie familiile din SUA se vor aşeza la masă în jurul curcanului rumenit la cuptor pentru a sărbători ziua de Thaknsgiving. În căminul lor din Chappaqua, soţii Clinton, se aşteaptă să sărbătorească şi numirea lui Hillary ca nou secretar de stat al Departamentului de Stat, post pe care ea l-ar fi acceptat”, susţine The New York Times, citat de Agerpres.
Totul arată că biroul preşedintelui ales i-a dat undă verde fostei prime doamne - potrivit mărturiilor unui consilier al lui Obama - după ce soţul ei şi-a dat acordul să se supună tuturor cercetătorilor fiscale pentru a evita conflictul de interese prin donaţiile acordate fundaţiei sale, notează şi cotidianul Las Provincias. Astfel, numirea lui Hillary Clinton s-ar putea face publică după ziua de Thaknsgiving. Semnalele din anturajul lui Obama vin după o zi de semne de întrebare suscitate de ezitările senatorului de New York, care se pare că a cântărit cu grijă opţiunile înainte de a spune “da” viitorului locatar al Casei Albe. Unii sunt de părere că Hillary dorea să impună unele condiţii şi să ajungă în acest post de pe poziţii de forţă. Alţii asigură că cântărit ce înseamnă să aibă un şef căruia trebuie să-i dea ascultare. Nu era de neglijat nici faptul că liderii din Senat i-au promis să-i arate respectul cuvenit celei care a strâns nu mai puţin de 18 milioane de voturi la alegerile primare. Totuşi, prietenii ei spun că după începerea lucrărilor în Senat, Hillary s-a simţit profund dezamăgită de lipsa de recunoştinţă a colegilor având în vedere că nu i-a fost adjudecată preşedinţia niciunui comitet.
“Experienţa ei în Senat cu unii dintre colegi nu a fost deloc uşoară. Rămâne în continuare o senatoare junior”, a comentat un vechi prieten care a nu a vrut să-şi dezvăluie numele ziarului New York Times. Dezamăgirea ei vine mai ales din partea grupului pentru extinderea asigurărilor medicale care se va crea şi care va implica gestionarea unui buget, personal şi al unui birou propriu. Deşi Hilary este cea care a s-a aflat în fruntea iniţiativei, fără succes, în primul mandat al soţului motiv pentru care se crede că avea dreptul moral de a prezida rezultatul unui obiectiv-cheie din programul democrat căruia i-a dedicat jumătate din carieră. A fost înlocuită de Ted Kennedy, care va duce această bătălie în paralel cu lupta sa împotriva cancerului cerebral. După ce i-a fost luată această responsabilitate, fosta aspirantă la Casa Albă aştepta să i se ofere un post de leadership ca preşedinte a comitetului pentru Politica Democrată, un fel de “think tank” intern care dispune la rândul său de birou, personal şi buget propriu. Cel care s-a opus a fost însă şeful de partid din Senat, Harry Reid, care a refuzat să-l destituie pe actualul preşedinte, senatorul Byron Dorgan. Frustrarea fostei prime doamne a crescut şi mai mult când liderii partidului din camera superioară s-au reunit săptămâna trecută pentru a-şi adjudeca conducerea comitetelor, iar ei nu i-a fost desemnat niciunul, deşi un “trădător” precum Joe Liberman a fost iertat şi ratificat în fruntea Securităţii Naţional şi Probleme de Guvern.
Martorii acestei reuniuni spun totuşi că Reid le-a comunicat că se are în vedere crearea unui post important pentru Hillary pe măsura noului ei statut obţinut în partid. Iar Kennedy i-ar fi cedat preşedinţia unuia din cele trei grupuri de lucru pentru reforma sanitară. Dar se pare că pe Hillary nu o mai interesează niciunul dintre ele. Comunicându-i lui Obama acordul de a deveni şefa diplomaţiei politicii americane, Hillary Clinton s-a delimitat de poziţia lui Penny Pritzker. Moştenitoarea reţelei Hyatt, prietenă veche a lui Obama şi preşedinta unuia din cele mai importante comitete de strângere a fondurilor a respins postul de ministru al comerţului propus săptămâna trecută. Surse ale ziarului Washington Post au asigurat că în ultimul moment Pritzker şi-a dat seama că nu putea să-şi neglijeze afacerile care au transformat-o într-una din cele mai bogate femei din ţară. Celălalt aspirant la postul de secretar al Departamentului de Stat, hispanicul Bill Richardson, a fost nevoit să se “conformeze” cu portofoliul comerţului, drept recompensă pentru eforturile depuse în campania lui Obama. Lupta dintre Barack şi Hillary în timpul alegerilor primare a fost acerbă, motiv pentru care un acord între cei doi părea, potrivit analiştilor, destul de complicat. Totuşi, postul are o mare relevanţă şi ar putea împlini aspiraţiile doamnei Clinton care va avea o mare influenţă, deşi deciziile sale vor fi subordonate preşedintelui. Principala sa misiune va fi de a restaura relaţiile SUA cu unele ţări, relaţii care au avut mult de suferit în cele două mandate ale lui George W. Bush.
Citește pe Antena3.ro