x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA / Închisoare pe viaţă pentru 50 de dolari şi un carton cu bere

SUA / Închisoare pe viaţă pentru 50 de dolari şi un carton cu bere

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Ian 2009   •   00:00
SUA / Închisoare pe viaţă pentru 50 de dolari şi un carton cu bere

SUA este ţara în care se află închişi pe viaţă, life without parole, cei mai mulţi minori din lume. Un articol al publicaţiei germane Focus a stârnit un imens scandal pe această. Conform Agerpres, care citează respectiva sursă, cei mai mulţi tineri vor ieşi în sicriu din celule, asta chiar dacă ei au comis fapte care în Uniunea Europeană se pedepsesc cu cel mult cinci ani de puşcărie!



Kenneth Young este un tânăr din Tampa (oraş din Florida), care la 15 ani a fost arestat preventiv, pentru ca la 16 ani să compară în faţa tribunalului. La vârsta lui de atunci Kenneth era un tânăr naiv, imatur şi stresat, care nu avea nici măcar drept să cumpere bere (fiind minor) sau să meargă la alegeri. Cu toate acestea, el a fost considerat îndeajuns de matur pentru ca verdictul tribunalului să sune "închisoare pe viaţă", deşi băiatul nu ucisese sau rănise pe nimeni, nu molestase vreun minor şi nici nu comisese vreo escrocherie de milioane de dolari. În vara lui 2000, la puţine zile înainte de aniversarea vârstei de 15 ani, Kenneth a prădat împreună cu un traficant de droguri din vecinătate patru moteluri şi un birou, faptele fiind ideea unui bărbat cu zece ani mai în vârstă, care l-a presat pe Kenneth să şteargă datoriile de 3.000 de dolari făcute de mama sa drogată prin participare la câteva "joburi". În timpul jafurilor, Kenneth se ocupa cu golirea caselor de marcat şi smulgerea benzilor de înregistrare din camerele de supraveghere, în timp ce bărbatul care îl însoţea îi ameninţa pe cei prădaţi cu pistolul.

De la instigatorul faptelor, Kenneth a primit 50 de dolari, o pereche de încălţări sportive de marcă şi un pachet de şase doze de bere. Pentru aceste fapte tribunalul i-a aplicat pedeapsa maximă şi anume "life without parole" (închisoare pe viaţă fără posibilitate de eliberare condiţionată înainte de termen), chiar şi în cazul unui comportament exemplar timp de zece ani. Kenneth Young, azi în vârstă de 23 de ani, aflat de opt ani în spatele gratiilor, nu va părăsi închisoarea decât în sicriu, într-o ţară în care punerea după gratii a cuiva pentru întreaga viaţă nu este imposibilă nici pentru tineri. Young nu este un caz singular, în SUA aflându-se după gratii circa 10.000 de persoane condamnate la pedepse pe viaţă pentru fapte comise în copilărie sau tinereţe, la circa 2.500 dintre ei verdictul conţinând şi expresia "without parole", echivalentă cu moarte în închisoare. La sfârşitul lui 2006, atunci când ONU a emis o rezoluţie care condamnă acest tip de pedepsire în cazul minorilor, 176 de ţări au votat în favoarea rezoluţiei şi doar una împotrivă - SUA.

×
Subiecte în articol: lumea kenneth