x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA vs Romania

SUA vs Romania

de Adrian Vaduva    |    10 Feb 2006   •   00:00
SUA vs Romania
SPORT
Cele doua tari se intalnesc pentru a sasea oara in Cupa Davis

O noua pagina de istorie a intalnirilor dintre echipele de Cupa Davis ale Romaniei si SUA este pe cale sa se scrie. Andrei Pavel & Co. au sansa de a razbuna toate celelalte infrangeri pe care le-am suferit in fata jucatorilor de peste Ocean. Insa palmaresul intalnirilor dintre americani si romani este favorabil primilor.

INTALNIRI. Scorul meciurilor dintre Roddick si Pavel, cei mai buni jucatori ai celor doua echipe, este de 3-1. Singura victorie obtinuta de "Cneaz" a fost la turneul de la Montreal, din 2001. Atunci romanul s-a impus, in sferturile de finala, cu scorul de 6-4, 6-7, 6-3. Roddick si Hanescu s-au intalnit o singura data, la Paris Bercy, in 2003, castig de cauza avand americanul, cu scorul de 7-6, 7-6. Nici in fata lui Black Victor nu a reusit vreo victorie, ambele intalniri pe care cei doi le-au avut terminandu-se cu victoria jucatorului de peste Ocean. Cele doua partide au avut loc in 2005, una disputandu-se pe suprafata dura - similara celei pe care vor evolua si romanii la La Jolla - New Haven, in semifinale, scor 7-6, 6-7, 6-1, iar cealalta la Queens, pe iarba, in primul tur, scor 6-2, 6-4. Tot doua partide a jucat Blake si cu Pavel, insa de aceasta data fiecare jucator are cate o victorie. Nici la dublu nu stam mai bine decat adversarii nostri, perechea Andrei Pavel/ Victor Hanescu fiind eliminata de cuplul Bob Bryan/ Mike Bryan chiar in primul tur al editiei din acest an a turneului Australian Open, cu scorul de 6-1, 6-4. Cu toate acestea, Ilie Nastase spune ca nu trebuie ca jucatorii nostri sa intre pe teren considerandu-se dinainte invinsi. "Este greu pentru noi, mai ales ca americanii au si avantajul terenului propriu. Insa nu trebuie sa ne consideram invinsi dinainte, meciul trebuie jucat si poate producem surpriza", ne-a declarat presedintele Federatiei de tenis.

JUCATORI. Lotul Romaniei pentru meciul cu SUA este format din Andrei Pavel, Victor Hanescu, Razvan Sabau, Horia Tecau si Adrian Ungur. Din echipa americana fac parte Andy Roddick, in prezent numarul 3 mondial, James Blake, locul 20 in ATP Entry Ranking, si perechea de dublu Bob si Mike Bryan, lidera ierarhiei mondiale la dublu. Suprafata de joc este favorabila gazdelor, de tip dur - Laykold Colorcoat Concentrate, o emulsie acrilica ce se aplica pe ciment sau asfalt.

ISTORIE. Pana in prezent, ne-am intalnit de cinci ori cu echipa Statelor Unite, fara a reusi vreodata sa-i depasim. In 1969, la Cleveland, americanii au castigat prima finala impotriva Romaniei, cu 5-0. Doi ani mai tarziu, la Charlotte, tot in ultimul act, jucatorii americani au invins cu 3-2, pentru ca anul urmator, la Bucuresti, Ilie Nastase si Ion Tiriac sa piarda din nou, cu 2-3, ultima sansa de a castiga Salatiera de argint. In anul 1973, sortii ne-au asezat inca din primul tur in fata echipei americane, care ne-a invins cu 4-1. Ultima confruntare dintre Romania si SUA s-a disputat in 1984, la Sala Polivalenta din Bucuresti, fiind castigata de yankei cu 5-0.

"Este greu pentru noi, mai ales ca americanii au si avantajul terenului propriu" - Ilie Nastase

TVR1
CUPA DAVIS / Sport

  • Vineri, 10.02 Ora 21:00 - doua meciuri de simplu
  • Sambata, 11.02 ora 23:00 - un meci de dublu
  • Duminica, 12.02 Ora 23:00 - doua meciuri de simplu
  • ×